Oprava esterházyovského kaštieľa v Galante

Oprava esterházyovského kaštieľa v Galante

Len pred pár dňami bola v Galante pri tamojšom neogotickom kaštieli malá slávnosť. Tamojšie občianske združenie Neogotický kaštieľ Galanta odhalilo ďalšiu časť súvisiacu s touto európskou pamiatkou – zrekonštruovanú pôvodnú bránu.

Železná brána z roku 1861 je pamätníkom radikálnej prestavby kaštieľa Jozefom Esterházym. Podľa reštaurátorov je to jediná zachovaná neogotická brána na Slovensku. Jej obnovu zabezpečilo občianske združenie Neogotický kaštieľ v Galante, ktoré sa pustilo do postupnej rekonštrukcie kaštieľa, národnej kultúrnej pamiatky. Peniaze na odborné reštaurovanie brány sú z verejnej zbierky a z darov lokálpatriotov. Podľa predsedu združenia Jozefa Kepperta brána ešte v osemdesiatych rokoch stála na svojom mieste. Ďalšie roky už len ležala pohodená v tráve. Pred zberačmi kovov ju podľa neho zachránilo len to, že ju pre jej hmotnosť nedokázali odniesť do zberu. V januári tohto roku si bránu odviezla spoločnosť z Bratislavy, ktorá ju kompletne obnovila. Okrem brány pribudol pri neogotickom kaštieli aj tehlový múr.

Galanta získala neogotický kaštieľ do svojho majetku od štátu v roku 1993. Dlhé roky ho ponúkala na predaj. Až koncom minulého roku na podnet občianskeho združenia Neogotický kaštieľ v Galante mestské zastupiteľstvo vypustilo národnú kultúrnu pamiatku zo zoznamu prebytočného majetku. Aj keď záujemcov o kúpu bolo dosť, podľa Jozefa Kepperta ani jeden nebol taký, ktorý by mal dostatok peňazí na rekonštrukciu. Združenie Neogotický kaštieľ Galanta v čele s J. Keppertom a Zsoltom Takáčom v ňom pravidelne organizuje brigády a zháňa peniaze na jeho postupnú obnovu.

Oprava esterházyovského kaštieľa v Galante - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Brána je historický unikát, pretože je to jediná pôvodná zachovaná neogotická brána na Slovensku. Mnoho z týchto aktivít vzniklo vďaka dobrovoľnej iniciatíve členov občianskeho združenia. O tom, ako je významná táto stavba aj z historického hľadiska, povedal viac odborný garant projektu historik Eduard Chmelár a doplnil, ako boli Esterházyovci prepojení s Galantou.

Od roku 1988 viac ako dve desiatky rokov stál neogotický kaštieľ ľadom. Azda sa postupne po krôčikoch najmä vďaka občianskemu združeniu nadšencov stane jeden zo slovenských skvostov a turistickým lákadlom.

Oprava esterházyovského kaštieľa v Galante - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Galéria

Zo-slavnostneho-odhalenia-zrekonstruovanej-brany detail-zrekonstruovanej-brany pamatna-tabula-pri-brane hlavni-aktivisti-projektu-Zsolt-Takac-a-Jozef-Keppert-foto-M-Jurco
Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame