Ženský beh v centre Bratislavy

Ženský beh v centre Bratislavy

Napriek sobotňajšiemu nevľúdnemu počasiu, Námestie Milana Rastislava Štefánika v Bratislave - vonkoncom nezívalo prázdnotou. Naopak. Už od ôsmej tam prichádzali dievčatá, ženy, ba i staré mamy - oblečené v športovom. Prišli na podujatie „ DM - ženský beh“ Na jubilejnom 10. ročníku štartovalo takmer 3 tisíc žien. Janku Bleyovú  zaujal najmä  fakt, že medzi nimi boli spolu s lekármi - aj pacientky po transplantácii. Všetci prišli podporiť kampaň „7 životov“ zameranú na podporu darcovstva orgánov. Pár minút pred štartom moja kolegyňa  oslovila  MUDr.Martina Chrastinu, hlavného transplantačného koordinátora Ministerstva zdravotníctva  SR. O aktuálne informácie sa však s ňou najskôr podelila hlavná odborníčka  pre orgánové transplantácie doc. Zuzana Žilinská.

Ženský beh v centre Bratislavy - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V rodinách, na pracovisku, v obchode, či dokonca v „emhádeé“ sa bez zábran dokážeme rozprávať aj o tých najchúlostivejších témach. Paradoxne, o darcovstve orgánov, o tom, že každý z nás môže byť darcom a darovať život - mlčíme. Aj preto pacienti spolu so svojimi lekármi, v sobotu podporili behom informačnú kampaň 7 životov. Na Slovensku totiž  žije viac ako 4 tisíc ľudí s darovaným orgánom. Bez transplantácie by už neboli medzi nami. Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre orgánové transplantácie, doc. Zuzana. Žilinská, ktorú na spomínanom podujatí oslovila Janka Bleyová - dôverne pozná cenu darcovstva.

Ženský beh v centre Bratislavy - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekedy viac, ako siahodlhé vysvetľovanie a argumentovanie číslami  - dokáže presvedčiť obyčajný ľudský príbeh. A ja už len dodám, že príbehy darcov a obdarovaných - do nášho seriálu - pripravuje Janka Bleyová.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame