Kaštieľ vo Voderadoch prešiel obnovou

Kaštieľ vo Voderadoch prešiel obnovou

Južne od Trnavy pri potoku Gidra ležia Voderady. Tamojší kaštieľ bol pol storočie poľnohospodárskym učilišťom. Potom takmer dve desaťročia chátral. Kraj mal s ním rôzne plány, no postupne zo všetkých vzišlo. Napokon sa ho ujali manželia Bohdalovci a komplexne ho zrekonštruovali. Dnes je už celý prístupný verejnosti a to aj vrátane veľkého parku.

Z mnohých majiteľov Voderád boli najznámejšími Zichyovci. Práve oni tam dali pravdepodobne v prvej polovici 18. storočia postaviť neoklasicistický kaštieľ. V rokoch 1860 až 1870 kaštieľ prestavali a rozšírili v empírovom slohu. Martin Jurčo sa Pavla Bohdala a Kataríny Bohdalovej pýtal na históriu kaštieľa.

Kaštieľ vo Voderadoch prešiel obnovou I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celé polstoročie bol Stredným odborným učilišťom poľnohospodárskym. Po jeho zrušení chátral, a tak sa v roku 2017 rozhodli manželia Bohdalovci, že ho zrekonštruujú. Z vlastných prostriedkov z podnikania a aj vďaka Nórskym fondom. Dnes s pomocou pamiatkarov je tento kaštieľ spolu s veľkým parkom obnovený a bude slúžiť na kultúrne a spoločenské účely. Je prístupný aj verejnosti. Martin Jurčo sa Kataríny Bohdalovej a Pavla Bohdala pýtal na postupnú obnovu kaštieľa.

Kaštieľ vo Voderadoch prešiel obnovou II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Postupne prejde dôkladnou premenou aj park vo Voderadoch. Ten sa postupne dočkal obnovy, no chcú ho dotvoriť o ďalšie aktivity pre návštevníkov – malé altánky či stálu expozíciu strojov z minulosti.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame