Nový terminál vo Vsetíne v smere na Slovensko

Nový terminál vo Vsetíne v smere na Slovensko

Vsetín je síce okresným mestom, no zároveň významnou železničnou križovatkou na Morave. Cez Vsetín cestuje aj veľa Slovákov. Ľahko sa tam vlakom dostanete v smere od Púchova a pokračovať môžete až do Prahy. Vsetínska stanica je aj jednou z križovatiek do Beskýd.
Staručkú budovu nahradil celý nový terminál. Budovali ho od roku 2021. Celkovo sa preinvestovalo 2,5 miliardy českých korún, väčšia časť išla z fondov Európskej únie. V lokalite vzniklo malé námestíčko s obchodným centrom a podchodmi. Stavba stanice je odovzdaná, teraz pracujú na budovaní parkovacieho domu a autobusovej stanice.

Martinovi Jurčovi povedal viac Marcel Navrátil z dodávateľskej spoločnosti stavby.

Nový terminál vo Vsetíne v smere na Slovensko I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o celkom novej stanici vo Vsetíne, ktorá je bránou na Slovensko alebo ak chcete vstupom od Púchova na Moravu. Aj vďaka tamojšej radnici, železniciam a súkromným investorom tam vznikol terminál, ktorý prepája parkovanie, železnicu, autobusy a obchodné centrum. Všetko sa podarilo vybudovať aj vďaka eurofondom.

Pripomeňme ešte jednu zaujímavosť. Na celkom novej železničnej stanici nájdete model Slovenskej strely, teda rýchlovlaku, ktorý spájal počas prvej Československej republiky Bratislavu s Prahou. Autorom konštrukčného systému je autor niekoľkých patentov, tamojší rodák Josef Sousedík. Počas druhej svetovej vojny ho zabil funkcionár gestapa. V pripomínaní jeho odkazu pokračuje syn Tomáš.

Martinovi Jurčovi povedal aj o tom, ako pripomína svojho otca a Slovenskú strelu.

Nový terminál vo Vsetíne v smere na Slovensko II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takže na novej železničnej stanici vo Vsetíne nájdete aj kus Slovenska, v podobe makety Slovenskej strely. Predstavitelia našich železníc si možno od kolegov od susedov zoberú aj príklad, ako sa aj v železničnej doprave posunúť do 21. storočia a nezabudnúť pritom na tradície.

Autor: Martin Jurčo, Foto: Česká televize

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame