Prerokovanie elektrifikácie železnice Leopoldov-Nitra

Prerokovanie elektrifikácie železnice Leopoldov-Nitra

Obyvateľom sa nepáčili najmä zásahy do lokalít pri trati.

Ak cestujete z Bratislavy, či z iných lokalít vlakom do Prievidze, viete, že leopoldovská železničná stanica je práve tou, kde sa aj dnes prepriahajú lokomotívy. Onedlho by sa malo začať s elektrifikáciou trate Leopoldov - Nitra až do Šurian, aby sa odľahčila cestná doprava. Navyše sa počíta s priamym rýchlikovým prepojením Bratislavy a Nitry a zintenzívnením dopravy na tejto trati. Pripravované zmeny však nesú so sebou aj riziká. Živo sa o ne zaujímali aj Leopoldovčania, pretože jeden z variantov ohrozuje aj mestské kino a domy. Verejné prerokovanie v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie včera v Leopoldove navštívil Martin Jurčo.

Prerokovanie elektrifikácie železnice Leopoldov-Nitra - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak budete cestovať o pár rokov z Leopoldova do Nitry, možno to pôjde o niečo rýchlejšie. Uvažuje sa o elektrifikácii železnice z Leopoldova cez Hlohovec, Zbehy, Lužianky až do Nitry, s pokračovaním až do Šurian. Práve v Leopoldove sa diskutovalo o tom, ako by sa dala elektrifikovať trať, aby to čo najmenej zasiahlo do života mesta a jej obyvateľov. Pokračuje Martin Jurčo.

Prerokovanie elektrifikácie železnice Leopoldov-Nitra - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorili sme o verejnom prerokovaní projektu elektrifikácie železničnej trate z Leopoldova do Nitry s pokračovaním do Šurian. Celý projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Aj keby sa mal zrealizovať niekedy do roku 2020, ešte nie je jasné, ako bude vyzerať jeho konečná verzia. Napokon spomeňme jednu zaujímavosť. Medzi stanicami Veľký Kýr by malo byť spojenie do Trnovca nad Váhom. A tam cez Galantu by bolo najľahšie rýchlikové prepojenie Bratislavy a Nitry.

Galéria

DSC_1036.JPG DSC05509.JPG žst leopoldov.JPG
Autor: Martin Jurčo foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame