Rodinní lekári a ich výhody

Rodinní lekári a ich výhody

WONCA je profesionálna organizácia, ktorá zastupuje všeobecných a rodinných lekárov zo všetkých regiónov sveta. Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva  koncom júna privítala v Bratislave  rodinných lekárov  na 24. Európskej konferencii WONCA. V hlavnom meste Slovenska sa stretlo takmer 2 000 lekárov a nie len z Európy, ale doslova z celého sveta, aby spolu  diskutovali o aktuálnych problémoch tohto medicínskeho odboru. „Všeobecné lekárstvo – ľudská stránka medicíny“, to bola ústredná téma  ich stretnutia. Niekoľko postrehov z prestížnej konferencie ponúka Janka Bleyová.

Rodinní lekári a ich výhody 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Intenzívny vedecko-technický pokrok priniesol aj do medicíny špičkové prístrojové vybavenie, fungujú aj chirurgické zákroky  na diaľku či robotické operácie. Technické vymoženosti, akoby však  likvidovali „ľudskú stránku medicíny“. Zo vzťahov lekár – pacient - sa vytráca úprimný rozhovor o tom, čo pacienta najviac ťaží. Výsledky laboratórnych vyšetrení nie sú totiž vždy jediným zaklínadlom na určenie konečnej diagnózy. Aj o tom diskutovali lekári z celého sveta na medzinárodnom podujatí WONCA. Pokračuje Janka Bleyová... 

Rodinní lekári a ich výhody 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 
Za témou lekári prvého kontaktu, teda rozhodne nedávame bodku. Veď hovoríme o lekároch, ktorých bez ohľadu na rôzne diagnózy, potrebuje každý z nás. A nie je jedno, či ich starostlivosť dostaneme v takom rozsahu a v takej kvalite, akú si vyžaduje náš zdravotný stav.


Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame