Pomoc malým onkologickým pacientom

Pomoc malým onkologickým pacientom

Pri príležitosti  piatkového Medzinárodného dňa detskej rakoviny, preberali onkológovia od rodičovskej organizácie  z rúk  Petra Mituru certifikáty na finančnú pomoc zlepšenia  podmienok liečby malých pacientov. A napriek  neveľmi optimistickej situácii v slovenskom zdravotníctve,  však detskí onkológovia v úspešnosti liečby „kopú prvú ligu vo svete“.  V rozhovore s Jankou Bleyovou sa tým mohli pochváliť onkologičky MUDr. Judita Puškáčová a Doc. Alexandra Kolenová, ktorá sa rozhovorila prvá.

Pomoc malým onkologickým pacientom 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie lekári každý rok diagnostikujú rakovinu približne 300 tisíc deťom. Práve v prípade detí - je to ochorenie, ktorému sa nedá predchádzať, ani odhaliť skríningom. Rodičia si vôbec nemusia všimnúť, pre prvé problémy u dieťaťa sú začiatkom nádorového ochorenia. Aj to sa Janka Bleyová dozvedela od onkologičky MUDr. Judity Puškáčovej, prezidentky Sekcie detskej onkológie a hematológie Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Pomoc malým onkologickým pacientom 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O tom, či sa dieťa vylieči z rakoviny naozaj nemá rozhodovať to, v akej krajine sa narodí. A je fajn, že slovenské deti, napriek závažnej diagnóze – majú šancu na tú najkvalitnejšiu liečbu, aká je momentálne  v svete medicíny dostupná. Aj to sa nám v predchádzajúcich minútach snažila sprostredkovať Janka Bleyová.


Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame