Príbeh Biomedicínskeho centra SAV

Príbeh Biomedicínskeho centra SAV

Medzi najprestížnejšie pracoviská Slovenskej akadémie vied, nesporne patrí Biomedicínske centrum. Jeho riaditeľka profesorka Silvia Pastoreková, DrSc. – nositeľka viacerých domácich i zahraničných ocenení, vrátane Radu Ľudovíta Štúra II. triedy, ktorý pred pár dňami preberala z rúk našej prezidentky, privítala v spomínanom centre Janku Bleyovú. Tú najskôr zaujímala zásadná filozofia Biomedicínskeho centra, ktoré vzniklo splynutím viacerých ústavov. 

Príbeh Biomedicínskeho centra SAV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

RNDr. Boris Klempa, je síce svetovo uznávaným odborníkom vo  výskume tých najnebezpečnejších vírusov, ale ani on si netrúfol predpovedať, či a kedy sa podarí zlikvidovať koronavírus.

Renomované vedecké ústavy a laboratóriá  na celom svete, sa intenzívne venujú výskumu rakoviny. Napriek moderným diagnostickým možnostiam i liečbe sa pre mnohých totiž rakovina stáva definitívnym ortieľom. Svojim vkladom do spomínaného výskumu  prispievajú aj naši špičkoví vedci z Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Samotná jeho riaditeľka prof. Silvia Pastoreková je spoluobjaviteľkou génu a proteínu, ktorý je v súčasnosti najlepším biomarkerom nádorovej hypoxie a sľubným terčom liečby. Janke Bleyovej práve táto uznávaná vedkyňa - predstavila „onkologický tím“ zo spomínaného ústavu.

Príbeh Biomedicínskeho centra SAV 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedecký výskum to nie je niečo „na míle vzdialené“ od potrieb ľudí. Presvedčila sa o tom Janka Bleyová v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied. Dnes sa vás o tom pokúsi presvedčiť  s našimi špičkovými vedcami z Ústavu klinického a translačného výskumu: s RNDr. Marianom Grmanom, ktorý sa venuje výskumu malých molekúl, s  RNDr. Jánom Radvánszkym, ktorý má pod palcom zase výskum DNA. Prvá sa však slova ujala  MUDr. Adela Penesová, ktorá  skúma vplyv výživy na vznik metabolických porúch a morbídnej obezity,. Moja kolegyňa ju totiž poprosila, aby vysvetlila samotný názov Ústavu: Čo znamená slovné spojenie klinický a translačný.

Príbeh Biomedicínskeho centra SAV 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku ročne utrpí cievnu mozgovú príhodu približne 17 tisíc ľudí. Mnohí z pacientov  ostanú imobilní, odkázaní na pomoc rodiny. Často však trvalé následky majú aj ľudia pri iných neurologických poškodeniach centrálnej nervovej sústavy. Napríklad po úrazoch chrbtice, haváriách a skokoch do vody. No a v dnešnej časti seriálu, vás zoznámime s vedcami, ktorí  hľadajú riešenia,  práve takýchto závažných zdravotných problémov. Hovorím o odborníkoch  z ústavu, ktorý je  síce súčasťou Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, ale nesídli v Bratislave. Janke Bleyovej viac povedala  riaditeľka spomínaného centra prof. Silvia Pastoreková.

Príbeh Biomedicínskeho centra SAV 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom seriáli sme vám už predstavili výskum a prácu špičkových odborníkov zo štyroch  renomovaných ústavov  Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.  Ústav experimentálnej endokrinológie, do ktorého dnes vchádzame, vznikol už v roku 1951 a môže sa pochváliť  viacerými vedecko – výskumnými aktivitami. Z tých posledných spomeniem aspoň fakt, že ústav stál pri zrode výskumnej kliniky. V rámci Slovenskej akadémie vied  je to  jediné zariadenie svojho druhu, kde pracujú ambulancie zamerané na biomedicínsky výskum. Viac však o cieľoch výskumu Janke Bleyovej - povedala vedecká riaditeľka spomínaného ústavu RNDr. Daniela Gašperíková.

Príbeh Biomedicínskeho centra SAV 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pod strechou piatich ústavov Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied - aj v týchto chvíľach vedci hľadajú odpovede na otázky, ktoré súvisia s tým najcennejším, čo máme – so zdravím. Niektorých z nich, vám v našom seriáli - tento týždeň predstavila Janka Bleyová.


Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame