Aplikácia môže pomôcť odhaliť začínajúcu Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu

Aplikácia môže pomôcť odhaliť začínajúcu Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu

Patríme medzi najrýchlejšie starnúce krajiny Európskej únie. Tento údaj spomínam zámerne, pretože počty ľudí trpiacich najčastejšou formou demencie v seniorskom veku – Alzheimerovou chorobou narastajú. Poruchy reči pritom patria medzi prvé sprevádzajúce symptómy degeneratívnych ochorení mozgu. A to bol moment, ktorého sa chopil šéf jednej IT spoločnosti Alfréd Zimmermann, ale i viacerí odborníci na toto degeneratívne ochorenie. Pokračuje Janka Bleyová.

Aplikácia môže pomôcť odhaliť začínajúcu Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Degeneratívne ochorenia mozgu - vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby - sa najčastejšie začínajú prejavovať poruchami reči. Spomaliť postup ochorenia môže však jeho včasné zistenie. A to si dal za úlohu projekt Ewa, na ktorom v spolupráci s Centrom Memory participuje istá renomovaná IT spoločnosť.  Kto sa môže zapojiť do projektu a aký bude napokon jeho  prínos pre samotných účastníkov výskumu? To zaujímalo moju kolegyňu Janku Bleyovú a pýtala sa autora myšlienky vyvinúť mobilnú aplikáciu na včasné podchytenie ochorení mozgu Alfréda Zimmermanna a klinickej psychologičky Petry Brandoburovej...

Aplikácia môže pomôcť odhaliť začínajúcu Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak ste to počuli. V prípade, že sa zapojíte do spomínaného výskumného projektu, rozhodne nebudete iba akousi štatistickou vzorkou. Od odborníkov totiž dostanete spätnú väzbu ako na tom ste v súvislosti s neuredegeneratívnym ochorením mozgu. Už len dodám, že hovoríme o unikátnom výskume, pretože doposiaľ sa nikde vo svete - spojením  neurológie, psychológie a IT technológii takto nezisťovali včasné príznaky neurodegeneratívneho ochorenia mozgu...

Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame