Na Univerzite Komenského vzniklo Centrum aktívneho starnutia

Na Univerzite Komenského vzniklo Centrum aktívneho starnutia

Obraz seniorov, ktorý dodnes panuje v našej spoločnosti ich predstavuje ako pasívnu skupinu ľudí odkázaných na pomoc druhých.

Časy sa však už zmenili, hranica seniorského veku sa dávno posunula vyššie a tí, ktorých by sme ešte pred jedným - dvomi desaťročiami pokladali za seniorov, dnes žijú často oveľa aktívnejší život ako mnohí mladí ľudia.

A neodmysliteľnou súčasťou aktívneho a zdravého starnutia je pohyb. Zároveň však treba skonštatovať, že v porovnaní s ostatnými vekovými ročníkmi, seniori až tak veľa príležitostí a miest vhodných pre pohybové aktivity nemajú.

Od tohto týždňa to však určite zmení Centrum aktívneho starnutia, ktoré ponúka programy prevencie a podpory zdravia seniorov. Vzniklo na pôde Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

Tatiana Šušková pri slávnostnom strihaní pásky oslovila jeho odborného garanta profesora Dušana Hamara.

Na Univerzite Komenského vzniklo Centrum aktívneho starnutia I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V modernom športovom areáli Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave sa môžete stretnúť so zaujímavým obrázkom.

Pokiaľ na jeho jednotlivých športoviskách cvičia mladí budúci absolventi fakulty,
do novej budovy Centra aktívneho starnutia prichádzajú seniori v rôznom veku. 

Čaká ich tam prívetivé prostredie, ktoré im pod vedením skúsených inštruktorov poskytovať vhodné pohybové programy pre vyššie vekové skupiny.

Tatiane Šuškovej povedala viac vedecko-výskumná pracovníčka Centra Dr. Veronika Tirpáková. 

Na Univerzite Komenského vzniklo Centrum aktívneho starnutia II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci v Centre aktívneho starnutia majú ambície nielen zvyšovať pohybovú kondíciu tých seniorov, ktorí ho navštívia, ale aj vzdelávať ďalších odborníkov, ktorí dokážu erudovane poskytnúť seniorom v oblasti zdravého starnutia spojeného s aktívnym pohybom rovnakú podporu aj v iných regiónoch Slovenska.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame