Diagnóza nie je rozsudok

Diagnóza nie je rozsudok

Medzi najobávanejšie diagnózy patrí rakovina. Mnohí pacienti tento verdikt lekárov stotožňujú s rozsudkom smrti. Isté je, že ľudia s akýmkoľvek nádorovým ochorením, nielenže podstupujú náročnú liečbu, ale poriadne im dáva zabrať aj psychika a nekonečné otázky: Ako mám žiť? Čo môžem a čo nie...? Môžem s vývodom na bruchu športovať, chodiť  medzi ľudí bez toho, aby ma iba ľutovali...? A práve týmto pacientom dokážu na akékoľvek otázky odpovedať tí, ktorí rakovinu zakúsili na vlastnej koži. Sú to dobrovoľníci a dobrovoľníčky v poradniach Aliancie „Nie rakovine“. S mikrofónom medzi ne zašla moja kolegyňa Janka Bleyová.

Diagnóza nie je rozsudok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem odborníkov: onkológov, chirurgov, psychológov a fyzioterapeutov - neoceniteľnými pomocníkmi v zvládaní onkologických diagnóz – sú dobrovoľníci. Sú to bývalí pacienti, ktorí sa bez predsudkov, dokážu vcítiť a  porozprávať aj s pacientmi, ktorým povedzme  včera oznámili závažnú diagnózu: rakovina. Téme sa venuje Janka Bleyová, ktorá najskôr oslovila šéfku pacientskej sekcie Aliancie Nie rakovine MUDr. Elenu Šuškovú.

Diagnóza nie je rozsudok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnom Vademecu sa so zástupcami pacientskej organizácie - s veľavravným názvom „Nie rakovine“, bude Janka Bleyová venovať aj príprave dobrovoľníkov na ich náročnú misiu – pomáhať onkologickým pacientom. Ak vás zaujíma, ako to v poradniach na západnom Slovensku funguje – počúvajte Rádio Regina aj po 16:00.

Autor: Janka Bley

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame