Účinky pohybu

Účinky pohybu

Pohyb je pre naše psychické aj fyzické zdravie veľmi dôležitý. Väčšina z nás s týmto konštatovaním nepolemizuje, len ho ťažšie v živote praktizuje. Športujeme málo a neporovnateľne viac času sedíme za počítačmi. Výsledkom je nielen nárast telesnej hmotnosti, ale aj civilizačných chorôb. Ste zvedaví, koľko Slovákov sa nedostatočne hýbe - aj na to sa Hana Michalčíková pýtala profesorky Barbary Ukropcovej z Biomedicínskeho centra SAV.

Účinky pohybu - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú ľudia, ktorí nedajú dopustiť na trénovanie pamäti partičkami šachu. Ďalší zasa veria v silu krížoviek, hádaniek , logických hier. A potom je tu skupina ľudí, ktorá na stoličke neobsedí a radšej cvičí, behá, bicykluje, jednoducho - športuje. Všetky aktivity sú správne a pamäť trénujú. Je však už aj vedecky dokázané, že mozog pohyb potrebuje, pretože efektívne cvičenie podporuje tvorbu nových mozgových buniek. Hane Michalčíkovej to v rozhovore potvrdila profesorka Barbara Ukropcová z Biomedicínskeho centra SAV.

Účinky pohybu - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dostali sme sa až k starej dobrej gréckej kalokagatii - harmonickému súladu a vyváženosti fyzickej a duševnej stránky človeka. A ak chceme, aby raz aj z našich detí boli zdraví a úspešní, vzdelaní ľudia, musí sa pohyb stať, tak ako u antických Grékov, integrálnou súčasťou kultúry spoločnosti.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame