Vápnik a horčík vo vode

Vápnik a horčík vo vode

Ľudia azda od nepamäti hľadali elixír mladosti, či dlhovekosti. Alchymisti miešali, skúšali, ale zázračný prípravok neobjavili. Vedec - geológ Doc. Stanislav Rapant z Prírodovedeckej fakulty, Katedry geochémie, Univerzity Komenského v Bratislave. prostredníctvom projektov EÚ a najmä programu „LIFE¬– WATER and HEALTH“, však predsa len objavil niečo zásadné. Dokonca má už aj konkrétne výsledky. S hrdosťou v hlase – sa o ne podelil s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou.

Vápnik a horčík vo vode - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výraz "tvrdá voda", teda voda obsahujúca vápnik a horčík, možno väčšine ľudí pripomenie iba reklamu na zanesené súčiastky práčky. Vedec, geológ Stanislav Rapant však v prípade zdravia ľudí tvrdí – a to ho citujem: že  "Určite je lepšie mať zanesenú práčku, ale piť zdravú vodu z vyšším obsahom vápnika a horčíka.“ V téme pokračuje Janka Bleyová.

Vápnik a horčík vo vode - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovensko sa na rozdiel od viacerých krajín, môže hrdiť vysokou kvalitou pitnej vody i keď ako vyplynulo z prieskumov - kvalita vody u nás sa líši podľa geologického zloženia danej oblasti. Na základe doterajších výskumov je v súvislosti s jej minerálnym zložením - viac priaznivejší sever, ako juh.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame