DNA test

DNA test

Už niekoľko rokov patríme medzi krajiny s najvyšším výskytom kolorektálneho karcinómu v Európe. V úmrtnosti sme dokonca na čele tohto pomyselného rebríčka. Prečo je to tak? Tých príčin je veľa - počnúc zlým životným štýlom, vrátane nedostatku pohybu a konzumu vyprážaných, údených a takpovediac „hoddogových jedál“. Skrátka, sú to neustále opakované varovania odborníkov, ktoré však mnohí jedným uchom púšťajú dnu a druhým zase von. Klinický onkológ MUDr. Jozef Dolinský však mojej kolegyni Janke Bleyovej načrtol ešte jeden dôvod, prečo u nás - na rozdiel od iných krajín - stúpa výskyt onkologických ochorení čriev.

DNA test - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci v medicíne už dávno dokázali, že včasná diagnostika rakoviny hrubého čreva a konečníka, zohráva rozhodujúcu úlohu nielen v liečbe, ale napokon aj v samotnom prežívaní pacientov. Janka Bleyová sa dnes zamerala na možnosť skríningového vyšetrenia prvým neinvazívnym DNA testom, ktorý dokáže vyšetriť až 3 génové biomarkery v jednom odbere.

DNA test - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je možné, že časom sa aj táto nová skríningová metóda, dostane medzi tie ostatné - teda hradené z verejného zdravotného poistenia. Z predchádzajúceho rozprávania však vyplýva jednoznačné posolstvo: nech sa už rozhodnete  pre akúkoľvek možnosť skríningu - nezanedbajte ho.... ako ste počuli - často ide o  život.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame