Prevencia rakoviny prsníka

Prevencia rakoviny prsníka

Ročne na Slovensku pribudne viac než 3000 žien s rakovinou prsníka. Žiaľ, tretina z nich sa nikdy nevylieči. Súčasná medicína však dokáže tieto čísla radikálne zmeniť. Podmienkou je zachytiť ochorenie včas. Reč je síce o takej závažnej diagnóze, akou je rakovina, ale klinická onkologička v prsníkovej ambulancii Národného onkologického ústavu MUDr. Miroslava Malejčíková - v rozhovore s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou, neskrývala aj kus optimizmu.

Amazonky - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V gréckej mytológii boli Amazonky národom bojovných žien. Meno Amazoniek je odvodené od slova "amazoi", to je bezprsé, pretože si vraj v mladosti odstraňovali jeden, alebo oba prsníky, aby im neprekážali pri streľbe z luku. Aj slovenské Amazonky, teda členky Občianskeho združenia - sú bojovníčky. Ich zbraňou je najmä odvaha, vôľa a nekonečná túžba poraziť zhubný nádor...Ustáť čas liečby je však nielen o prekonávaní telesných problémov, ale aj o udržaní si psychickej rovnováhy. No nielen v tom - ako Janke Bleyovej - povedala „šéfka“  Amazoniek - Dominika Kormanová, zohráva ich združenie dôležitú úlohu.

Amazonky - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Monikina prosba súvisiace s prevenciou a včasným záchytom prípadných nádorových buniek, má význam nielen v úspešnosti samotnej liečby, ale aj v šanci definitívne sa zbaviť rakoviny.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame