Úvahy o bolesti

Úvahy o bolesti

O bolesti sa dnes hovorí veľa. 15.  septembra si každý rok pripomíname sviatok Sedembolestnej Panny Márie - Patrónky Slovenska. S bolesťou sa v živote stretne každý z nás - či už s duševnou, alebo telesnou. Obe nás poznamenajú. A po skúsenostiach s bolesťou si možno mnohí aj celkom prirodzene položíme otázku: Potrebovali sme takúto skúsenosť? Nedalo sa jej vyhnúť? Kam nás posunula? Pýtala sa aj Hana Michalčíková, najskôr mladej ženy Janky, ktorú oslovila s otázkou, či patrí bolesť do života?

Úvahy o bolesti - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Významný nemecký autor, veterán prvej svetovej vojny Ernst Jünger mal zakázané písať. Esej o bolesti mu po prvý raz vyšla v roku 1934. Píše v nej: „Život bez bolesti neexistuje, ale uvažovanie o nej nie je populárne. Bolesť prezrádza hodnotu človeka. Keď sa priblížime k momentu vrcholnej bolesti človeka a vidíme ako ju zvláda, získavame prístup k zdrojom jeho moci a k tajomstvu, ktoré sa skrýva za jeho prevahou. Prezraď mi svoj postoj k bolesti a ja ti poviem, kto si!“. O bolesti sa zhovárame aj dnes predpoludním, keď u nás slávime sviatok Sedembolestnej Panny Márie. S ľuďmi, ktorí ju prežili a j tými, ktorí sa z nej dokázali vypísať. Hana Michalčíková sa pristavila najskôr pri Mariánovi s ťažkou diagnózou.

Úvahy o bolesti - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Americký hudobník , spisovateľ a skladateľ Bob Dylan povedal: „Za každou krásnou vecou sa skrýva nejaká bolesť. „Tak si zvyknime nereptať na osud, ale naučiť sa prijímať ho taký aký je a poučiť sa z toho, čím nás skúša. Aj keď sú to zrovna nepríjemné a bolestivé veci.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame