Chrípka nie je banálne ochorenie

Chrípka nie je banálne ochorenie

V jesennom období, rok čo rok  zaznamenávame zvýšený výskyt chrípok. Vôbec to však nie je - ako si niektorí myslia - banálne ochorenie. Môže mať totiž veľmi ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom a dokonca spôsobiť aj smrť. Početnou skupinou chronicky chorých pacientov, pre ktorých chrípka predstavuje zvýšenú hrozbu, sú diabetici. Téme sa venuje Janka Bleyová, ktorá najskôr oslovila známeho diabetológa Doc. Emila Martinku.

Chrípka nie je banálne ochorenie - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počet osôb, ktoré boli na Slovensku minulý rok chránené - pred chrípkou očkovaním - je alarmujúci. Bolo to necelých 5% populácie. „Zočkovanosť seniorov“ -  v porovnaní s prechádzajúcou sezónou, tiež klesla o viac ako 98 tisíc. Len na porovnanie: napríklad v Austrálii sa dalo zaočkovať proti chrípke 66% osôb v seniorskom veku a vo Švédsku 70 % starších ľudí. A k týmto faktom veľavravné údaje pridala analytička Petra Ištokovičová. Oslovila ju Janka Bleyová.

Chrípka nie je banálne ochorenie - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nie je žiadnym tajomstvom, že na Slovensku je nedostatok lekárov a zdravotná starostlivosť sa stáva menej dostupnou. Jedným z riešení je ochoreniam cielene predchádzať. Očkovaním proti chrípke jej dokážeme zabrániť, vyhnúť sa komplikáciám a následne aj  návšteve lekára.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame