Diagnostika kolorektálneho karcinómu

Diagnostika kolorektálneho karcinómu

„Začnem sa hýbať, prestanem jesť sladkosti, nebudem celé dni sedieť pred počítačom, začnem sa otužovať, budem jesť viac ovocia“. Aj takúto podobu mávajú naše každoročné novoročné predsavzatia. Tie rozhodnutia zvyčajne súvisia so zdravím. Aj pandémia nás totiž naučila, že vlastne najdôležitejšie, o čo sa oplatí „bojovať“ je  zdravie. Počuli ste však medzi predsavzatiami rozhodnutie podrobiť sa nejakej preventívnej prehliadke? V súvislosti s hrozivým výskytom rakoviny konečníka a hrubého čreva napríklad u gastroeneterológa? V téme pokračuje Janka Bleyová.

Diagnostika kolorektálneho karcinómu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú štatistické čísla, ktoré odmietame počúvať. Napríklad údaj, že na rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku týždenne umrie 32 pacientov. Reč je pritom o rakovine, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na 100 %. Odborníci sa dokonca zhodujú v názore, že pri súčasných možnostiach prevencie, by ľudia vôbec nemuseli umierať. Rozhoduje ale čas, a od tohto faktu sa začal odvíjať rozhovor Janky Bleyovej s hlavným odborníkom pre gastroenterológiu MUDr. Martinom HUORKOM.

2Diagnostika kolorektálneho karcinómu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kým však bude mať aj DNA test „pre našincov“ priaznivý vývin a stane sa bezplatnou záležitosťou, nemusíte čakať. Skríning nádorového ochorenia, o ktorom bola dnes reč, je totiž aj súčasťou prevencie u obvodného lekára. Stačí len popri iných aktivitách, nájsť si čas aj na preventívnu prehliadku.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame