Zbytočné infekcie

Zbytočné infekcie

Obdobie pandémie Covidu 19,  znamenalo pre laikov, ale i zdravotníkov vyčerpávajúci súboj s neviditeľnými mikroorganizmami. Vírusy a baktérie  kradnú ľuďom zdravie, ba i životy. Infekcie v podobe vírusov, plesní a najčastejšie baktérií - však dokonca striehnu aj tam, kde sa ľudia liečia: v ambulanciách a nemocniciach. Hovorím o nozokomiálnych, alebo ak chcete nemocničných nákazách. Skôr však ako sa s odborníkmi zamyslíme nad príčinami ich vzniku, vypočujme si názory niektorých Bratislavčanov, ktorých sa Janka Bleyová pýtala či a ako sa dá chrániť pred infekciami.

Zbytočné infekcie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z aktuálnych štatistických údajov vyplýva, že medzi najčastejšie nemocničné nákazy patria infekcie močových ciest, zápaly pľúc, infekcie krvi, či operačných rán. Pred chvíľou epidemiologička MUDr. Katarína Naďová, ktorú oslovila Janka Bleyová zdôraznila, že 60 až 80 % nákaz spojených s poskytovaním zdravotnej starostlivosti sa prenáša rukami. Lenže, a nie je to žiadne tajomstvo, že zdrojom infekcie v nemocnici môžu byť aj príbuzní pacienta.

Zbytočné infekcie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Problémom súčasnosti je fakt, že síce pribúdajú nové infekčné ochorenia, pričom v populácii zároveň stúpa rezistencia na antibiotiká. Aj preto sú opatrenia na zabránenie šírenia nemocničných infekcií, mimoriadne aktuálne. Postupne sa im budeme  venovať aj v našich ďalších reláciách.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame