Syndróm vyhorenia je téma posledných rokov

Syndróm vyhorenia je téma posledných rokov

Vyčerpanosť, nechuť do činnosti, strata koncentrácie aj produktivity, či nočné bdenie- to sú stavy, ktoré pozná hádam každý z nás. Syndróm vyhorenia je totiž aktuálnou témou posledných rokov. Veď v práci trávime jednu tretinu života a práve práca je udávaná ako najčastejší dôvod nášho vyhorenia. Hana Michalčíková najskôr oslovila muža v produktívnom veku s 15 ročnou praxou. Pýtala sa ho, či pozná syndróm vyhorenia.

Syndróm vyhorenia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak nám vyhorí dom, alebo byt, je to katastrofa. Ak vyhoríme my sami, je to rovnako katastrofa pre náš rodinný život, aj pre kariéru. Už sme si dnes povedali, že vyhorenie je stav emocionálneho, fyzického a duševného vyčerpania spôsobeného nadmerným a dlhotrvajúcim stresom. Berie nám energiu, a stále viac pociťujeme beznádej, vyčerpanie a bezmocnosť. Hana Michalčíková zozbierala najskôr opäť skúsenosti niektorých z vás a pýtala sa poznáte syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A opäť je všetko v nás na vlastnom rozhodnutí, na postoji organizácie, pre ktorú pracujeme. Preventívne opatrenia na úrovni jednotlivca, ako člena pracovného tímu, umožňujú meniť jeho postoj k emočným záťažiam, ale aj k sebe. Zmena postojov sa prejaví zaradením vlastného zdravia a kondície medzi najdôležitejšie hodnoty v  živote, ktorým venujeme dostatok energie. No a na úrovni organizácie je v kompetencii vedúcich pracovníkov vykonávať aktivity zamerané na prevenciu syndrómu vyhorenia u všetkých svojich zamestnancov.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame