Unavené srdcia

Unavené srdcia

Napriek tomu, že nasledujúce fakty nie sú príliš optimistické, nazdávam sa, že by sme ich mali poznať, aby sme sa vedeli brániť. Najčastejšou príčinou smrti na Slovensku, nielenže sú totiž  kardiovaskulárne ochorenia, ale v porovnaní s priemerom krajín Európske únie, sme na tom horšie aj  po 65. roku života. Podľa údajov nás čaká málo rokov v dobrom zdraví. Ten rozdiel napríklad v porovnaní s Nórmi predstavuje až 15 rokov. Aj to je dôvod, prečo sa Janka Bleyová v nasledujúcich minútach bude venovať srdciam. Najskôr však v uliciach Bratislavy oslovila niekoľkých okoloidúcich.

Unavené srdcia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chronické zlyhávanie srdca vôbec nie je zriedkavá diagnóza. Dnes hovoríme o probléme, ktorý na Slovensku trápi približne 100 tisíc ľudí. Navyše, netýka sa iba seniorov. Taký bol aj príbeh, ktorý Janke Bleyovej  vyrozprávala mladá žena. Tá totiž  problém zlyhávania srdca zažívala v rodine doslova v priamom prenose.

Unavené srdcia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teda hýbať sa, hýbať sa, hýbať sa. Ale ako by ste odpovedali na nasledujúce otázky:  Zadýchavate si pri bežnej aktivite? Potrebujete na spanie „horu vankúšov?“ Vyčerpávajú vás každodenné povinnosti a opúchajú vám členky? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali  kladne možno by ste pre istotu mali vyhľadať lekára. Zdravie srdca predsa stojí za to.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame