Spasticita

Spasticita

Cievnu mozgovú porážku na Slovensku ročne utrpí približne 17 tisíc ľudí. Ich príbehy však nie sú rovnaké odlišuje ich čas. Vysvetlím: ak pacient dostane lekársku pomoc do 4 - 5 hodín od vzniku mozgovej príhody, dôsledky tejto pustošivej choroby sú zvyčajne zanedbateľné. Avšak v prípade podcenenia príznakov, alebo otáľania s návštevou neurológa objavia sa komplikácie, ktoré môžu výrazne ovplyvniť život človeka. Častou komplikáciou spomínanej diagnózy je spasticita. O vysvetlenie spomínaného pojmu požiadala Janka Bleyová neurologičku MUDr. Martinu Chovancovú.

Spasticita I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z nášho vysielania už možno viete, že na Slovensku existuje unikátny vzdelávací projekt  FAST HEROES. Vďaka nemu už tisíce slovenských detí nielenže poznajú príznaky cievnej mozgovej príhody, ale vedia i to, že treba reagovať okamžite, teda čo najskôr privolať záchranku. Úspech liečby totiž závisí nielen od možnosti našich nemocníc a lekárov, ale aj od času dokedy sa pacient podrobí liečbe. Janku Bleyovú však zaujímalo, či rovnaký model rýchlej reakcie, platí aj v prípade liečby spasticity - častej komplikácie v dôsledku mozgovej mŕtvice. Oslovila preto fyzioterapeuta z Univerzitnej nemocnie v Bratislave, doktora Martina Gábora.

Spasticita II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno súhlasíte s konštatovaním, že nie je projekt ako projekt. Vzdelávací projekt, o ktorom bola reč, nie je totiž, prepáčte mi ten výraz, samoúčelný, ako podaktoré iné projekty. Vedomosti detí a mladých ľudí o cievnych mozgových príhodách, možno pomôžu niekomu zachrániť život aj vo vašej bezprostrednej blízkosti.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame