Autistov na Slovensku každý rok pribúda

Autistov na Slovensku každý rok pribúda

Každý nový vedecký poznatok je krok vpred. Tým viac, ak ide o ľudské zdravie. V prípade detí s autizmom, ktoré tvoria jedno percento populácie, je každý nový poznatok nádejou. Autizmus sa u detí začína prejavovať už v rannom detstve. Deti nedokážu odčítať sociálne emócie, vcítiť sa do pocitov iných ľudí, narušenú majú schopnosť čítania aj písania. Lekárska veda v posledných rokoch pridáva ďalšie zistenie, a to, že k terapii pri poruchách autizmu u detí patrí aj správna výživa. Má strava schopnosť liečiť autizmus? Na to sa Hana Michalčíková pýtala  doktorky Kataríny Babinskej z Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Autistov na Slovensku každý rok pribúda I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme dnes hovorili o tom, aká dôležitá je správna výživa u detí s poruchami autizmu. Za najväčší problém považujú odborníci vyberavosť - selektivitu v jedlách. V zahraničných prameňoch sa uvádza, že s tým má problém okolo 70 percent detí. Nie je neobvyklé, že jedálny lístok detí s poruchami autizmu tvorí doslova zopár potravín. Aj to sú tie s nízkou výživovou hodnotou. Ako možno týmto deťom pomôcť, povedala Hane Michalčíkovej doktorka Katarína Babinská z Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Autistov na Slovensku každý rok pribúda II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako doplnila doktorka Katarína Babinská z Lekárskej fakulty UK v Bratislave, vo všeobecnosti však nie je preukázané vedou, že by tieto diéty mali všeobecný účinok . Sú prípady detí, ktorým jednotlivo diéta pomohla, ale patrí to skôr medzi alternatívne prístupy.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame