Neurogénny močový mechúr

Neurogénny močový mechúr

Počuli ste už slovné spojenie „neurogénny močový mechúr“? Je to závažné ochorenie, ktoré  môžu zmeniť funkciu močového mechúra do takej miery, že stratí svoju prirodzenú schopnosť plnenia a vyprázdňovania. Okrem častých infekcií, môže takýto stav viesť dokonca až k zlyhaniu obličiek. Urológovia vidia riešenie v unikátnej modernej liečbe. Jej odborné pomenovanie je tzv. čistá interminentná katetrizácia -  zjednodušene nazývaná aj „samocievkovanie“. Skôr, ako sa bude Janka Bleyová venovať tejto metóde - prezidenta Slovenskej urologickej spoločnosti, doc. Ivana Minčíka sa opýtala na najčastejšie príčiny spomínaných problémov s mechúrom.

Neurogénny močový mechúr I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dôsledku úrazov a autohavárií, pribúdajú  v posledných rokoch na Slovensku, pacienti s poruchami funkcie močového mechúra, aj takú skúsenosť má prezident Slovenskej urologickej spoločnosti, doc. Ivan Minčík. Riešením tohto problému sú kvalitné zdravotnícke pomôcky a „samocievkovanie“. Okrem lekárov sa však Janka Bleyová o tejto diagnóze, pozhovárala nielen so zdravotníkmi, ale aj so zakladateľkou pacientskej organizácie Teréziou Drdulovou a s pacientmi Hankou a Dominikom. Prvá sa rozhovorila Hanka - dievčina s jemnou tváričkou.

Neurogénny močový mechúr II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Totiž, napriek tomu, že ide o bezpečnú metódu, odborné štúdie ukazujú, že až 50 % pacientov v liečbe, po čase zlyhá. Dôvodom sú  najmä obavy, ale aj nedostatok informácií o samocievkovaní. Aj preto  na Slovensku postupne vzniklo  až 23 špecializovaných centier, ktoré pomáhajú pacientom s problémami močového mechúra.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame