Zajtra je Svetový deň epilepsie

Zajtra je Svetový deň epilepsie

Zajtrajší 26. marec je Svetovým dňom epilepsie. Označuje sa aj ako ,,fialový deň“. Je súčasťou medzinárodnej kampane ktorá vznikla pred 16. rokmi. Jej cieľom je zvýšiť povedomie ľudí o tomto ochorení na celom svete. Na rozdiel od stredoveku - dnes už ľudia epileptický záchvat nepovažujú za posadnutosť nečistým duchom, ani za infekčné ochorenie, tak ako v 18. storočí, ale v súvislosti s epilepsiou je vo verejnosti ešte stále dosť nezodpovedaných otázok. Janka Bleyová niektoré z nich, adresovala neurologičke MUDr. Kataríne Klobučníkovej. Najskôr sa jej opýtala o aké ochorenie vlastne ide a či má niečo spoločné s psychiatriou.

Zajtra je Svetový deň epilepsie I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od neurologičky MUDr. Kataríny Klobučníkovej sme sa pred chvíľou dozvedeli, že epilepsia nie je psychiatrická diagnóza, že ide o chronické ochorenie mozgu charakterizované opakovaným výskytom epileptických záchvatov. Je však toto závažné ochorenie v našej populácii zriedkavé? Aký je jeho výskyt? Odpovede aj na tieto otázky hľadala Janka Bleyová v rozhovore so spomínanou odborníčkou.

Zajtra je Svetový deň epilepsie II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A možno sa aj zajtrajším fialovým dňom, ktorý bude v znamení osvety o epilepsii,  aspoň trochu podarí odbúrať nedôveru zamestnávateľov voči ľuďom s touto diagnózou.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame