Vzdelávací projekt Fast Heroes

Vzdelávací projekt Fast Heroes

Na Slovensku ročne pribudne približne 17 tisíc pacientov s cievnou mozgovou príhodou. Napriek dostupnej liečbe je však v akútnom štádiu zachytených len 11 % z nich. Slováci totiž s ochorením, pri ktorom sa čas počíta na sekundy - prichádzajú neskoro.

Aj preto Richard Fides, bývalý pacient, založil pacientsku organizáciu „Čas je mozog“. Jeho poslaním je šíriť najmä osvetu a informácie o tomto ochorení. Deti v predškolskom veku, tínedžerov a stredoškolákov úspešne už štvrtý rok oslovuje iniciatíva Fast Heroes. Ide o medzinárodný projekt, do ktorého sa zapojilo viac ako 25 krajín z celého sveta. Koordinátorkou a ambasádorkou projektu za Slovensko je Ľubica Fidesová. Pokračuje Janka Bleyová.

Vzdelávací projekt Fast Heroes I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas pesničky sme so študentmi Strednej zdravotníckej školy v Bratislave, vstúpili do priestorov II. Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici akademika  Ladislava  Dérera. Na Slovensku je síce viac neurologických pracovísk, ale Európska organizácia pre cievne mozgové príhody, práve tejto, udelila štatút Diamantového centra pre liečbu cievnych mozgových príhod. Klinika získala najvyššie dosiahnuteľné ocenenie pri poskytovaní akútnej starostlivosti o pacientov s cievnou mozgovou príhodou. Prednosta spomínanej Kliniky prof. Peter Valkovič pri stretnutí s Jankou Bleyovou, neskrýval hrdosť na prácu všetkých „ zdravotníkov, ktorým šéfuje“.

Vzdelávací projekt Fast Heroes II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už len dodám, že počas troch rokov fungovania vzdelávacej iniciatívy Fast Heroes sa   prostredníctvom detí, podarilo šíriť povedomie o cievnych mozgových príhodách v stovkách rodín. Viaceré slovenské deti dokonca za záchranu svojich príbuzných, získali aj medzinárodné ocenenie. Aj títo malí hrdinovia dostanú priestor v našom vysielaní.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame