Benefity pravidelného otužovania

Benefity pravidelného otužovania

Jarné dni, typické častou premenlivosťou počasia sú náročné na psychickú aj fyzickú kondíciu. Odborníci odporúčajú otužovanie a to tak pre deti, ako aj pre dospelých. Organizmus otužilcov  je schopný rýchlo sa vyrovnať s kolísavými teplotami aj zmenou tlaku, s vysokou vlhkosťou vzduchu aj nepríjemnými búrkovými stavmi. Už zostáva to najťažšie - začať. Jedného dňa sa pre otužovanie rozhodla aj pani Erika, ktorú oslovila Hana Michalčíková.

Benefity pravidelného otužovania I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trápia vás v každom ročnom období prechladnutia a chrípka? Účinky studenej vody na imunitný systém sú už roky predmetom skúmania a výsledkom sú pozitívne štúdie. Studená voda totiž pomáha zvyšovať počet bielych krviniek, pretože telo je nútené reagovať na meniace sa podmienky a v priebehu určitého časového obdobia Vaše telo efektívnejším spôsobom zmobilizuje svoje obranné mechanizmy. To je hlavný dôvod, prečo ľudia vystavujúci sa otužovaniu, bývajú len zriedkakedy chorí. Len pred chvíľou nám to potvrdili otužilkyňa Erika a lekárka, imunologička a alergologička, športovkyňa telom a dušou Katarína Bergendiová, ktorá Hane Michalčíková pridala aj ďalšie argumenty.

Benefity pravidelného otužovania II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plávanie v chladnej vode nás privádza až k prahu bolesti a vtedy sa najviac uvoľňujú endorfíny, ktoré nám pomáhajú uvoľniť našu myseľ. Zvyšuje sa tepová frekvencia, zrýchli sa metabolizmus, chlad pomáha postupne zahriať končatiny a aktivizuje sa hormón irisín, ktorý pomáha odburávaniu tukov v tele, čím napomáha znižovať hmotnosť. Pozor by si však mali dávať, ako zdôrazňuje doktorka Katarína Bergendiová, kardiaci, astmatici a ľudia, vo vyššom veku, ktorí by mali prejsť aspoň základnou prevenciou.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame