Ako sa kliešte šíria a aké choroby môžu prenášať? Ako vieme minimalizovať riziko kliešťových napadnutí?

Ako sa kliešte šíria a aké choroby môžu prenášať? Ako vieme minimalizovať riziko kliešťových napadnutí?

Minulý týždeň bolo v Národnom centre pre popularizáciu vedy a techniky súdne pojednávanie. V piatich bodoch obžaloby na trestnej lavici sedel kliešť. Žalobcom, sudcom i obhajcom v jednej osobe bol vedec Doc. Branislav Peťko Dr.Sc. jeden z najvýznamnejších slovenských parazitológov, špecialista na ekológiu a epidemiológiu kliešťov strednej Európy v podmienkach klimatickej zmeny. Napriek horúcemu letnému počasiu, bola miestnosť plná vedy - chtivých poslucháčov. Medzi nimi sedela aj Janka Bleyová, ktorá po vynesení rozsudku najskôr oslovila niekoľko prítomných.

Ako sa kliešte šíria a aké choroby môžu prenášať? Ako vieme minimalizovať riziko kliešťových napadnutí? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O tom, že s klimatickou zmenou stúpa výskyt kliešťov aj vo vysokohorských pásmach, kde človek voľakedy na ne nenatrafili ani náhodou, vieme. Vieme aj to, že tieto drobné parazity sú príčinou infekčných ochorení ľudí i zvierat. Pre návštevníkov prednášky s názvom  „Obžalovaný kliešť, vstaňte!“ sa poslucháči od nášho renomovaného vedca Doc. Branislava  Peťka dozvedeli, aj doposiaľ málo prezentované fakty.

Ako sa kliešte šíria a aké choroby môžu prenášať? Ako vieme minimalizovať riziko kliešťových napadnutí? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri potulkách lesom sa nemožno spoliehať na to, že sme tí šťastlivci, ktorých kliešte ignorujú. Vždy je lepšie zobrať si so sebou repelent a najmä sa vhodne obliecť.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame