Medické sny a lekárska realita

Medické sny a lekárska realita

INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz nedávno zorganizoval diskusiu S príťažlivým názvom „Medické sny a lekárska realita“. Matej Barta zo spomínaného inštitútu na podujatí prezentoval výskumnú štúdiu súvisiacu s nedostatkom lekárov z pohľadu viacerých medicínskych špecializácií. Sekundovala mu Laura Banovčanová zo Slovenskej asociácie študentov medicíny. Téma prednášky zaujala aj moju kolegyňu Janku Bleyovú.

Medické sny a lekárska realita I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Neurológia, pediatria, urológia, hematológia, či ortopédia, ale okrem spomenutých medicínskych špecializácií existuje mnoho ďalších. Otázka znie, na základe čoho sa môže absolvent lekárskej fakulty rozhodnúť, ktorému odboru sa doživotne upíše? Čo bude tým najdôležitejším dôvodom, že sa bude do práce tešiť, že po čase nebude nútený meniť kliniku, lebo oddelenie kam nastúpi? Matej Bárta z „INESSU“ pripravil výskumnú štúdiu, v ktorej spolu s Laurou Banovčanovou zo Slovenskej asociácie študentov medicíny, hľadali odpovede aj na tieto otázky. Janku Bleyovú zaujímalo, čo je hlavným posolstvom spomínanej štúdie.

Medické sny a lekárska realita II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je jasné, že ani tá, čo ako dobrá, výskumná štúdia, nedokáže, vyriešiť problém nedostatku špecialistov na Slovensku. Môže však pomôcť, napríklad, odbúrať niektoré zaužívané praktiky v komunikácii starších skúsených zdravotníkov s adeptmi lekárskych fakúlt.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame