Pečeň pripomína výkonnú továreň, ktorá má na starosti viacako 500 životne dôležitých funkcií a zároveň je hlavným detoxikačným orgánom ľudského tela, to ste už zrejme počuli, alebo čítali. A možno viete aj to, že hoci má pečeň regeneračné schopnosti - nie je nesmrteľná. V povedomí ľudí je však rozšírená predstava, že ohroziť ju môže iba alkohol, prípadne otrava hubami. Závažné ochorenie pečene však môže postihnúť aj abstinenta, alebo človeka, ktorý huby nekonzumuje. V téme pokračuje Janka Bleyová.
Ako sa starať o svoju pečeň? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Už sme spomínali pojmy stukovatenie pečene, obézna pečeň, steatóza – tento zdravotný problém zaradili odborníci vo svete do rebríčka najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta. Platí teda, že k ochoreniu pečene sa nemusíme „iba prepiť“, ale aj „prejesť“ Je nad slnko jasnejšie, že nik z nás netúži mať nejaké ochorenie. Každý chce byť zdravý. Napriek tomu sa Janka Bleyová hepatológa prof. Štefana Hrušovského opýtala, aké poškodenie pečene je pre pacienta prijateľnejšie: ak pečeň poškodí alkohol, alebo ak sú príčinou chorej pečene obezita a zlé stravovacie zvyklosti?
Ako sa starať o svoju pečeň? II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Výživa, pohyb a preventívne prehliadky - to sú azda najdôležitejšie návody, ako sa nestať súčasťou hrozivej štatistiky, že Slovensko vedie svetový prím v najzávažnejších chorobách pečene, vrátane cirhózy.