Radoslav Števčík - člen Maltézskych rytierov

Radoslav Števčík - člen Maltézskych rytierov

Maltézsky rád isto mnohí poznáte. Jeho znakom je typický biely osem cípy kríž v červenom poli, ktorý zdobí aj slávnostné rúcha jeho členov, maltézskych rytierov. Aj na Slovensku účinne pomáha, predovšetkým tým, ktorí sú v spoločnosti najslabší a najzraniteľnejší. Sú medzi nimi ľudia rôznych profesií, aj Bratislavčan Radoslav Števčík, ktorý sa pred rokmi angažoval v komunálnej politike ako starosta Starého mesta a dnes pracuje na Filozofickej fakulte UK. Hana Michalčíková sa Radoslava Števčíka pýtala, čím ho dobrovoľníctvo oslovilo.

Radoslav Števčík - člen Maltézskych rytierov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ty mne - zajtra ja tebe. Jednoduché pravidlo, ktoré overil život. Ale žiaľ, nie vždy platí. A tak tí, ktorí sú na pomoc odkázaní, musia len dúfať, že dobro v ľuďoch napokon ožije. Rómovia na Zakarpatskej Ukrajine sa pomoci dočkali tiež. Stačila náhoda a autá Rádu Maltézskych rytierov s humanitárnou pomocou mierili priamo k nim. Pomáhajú dodnes a ako sa presvedčila Hana Michalčíková, napĺňajú spokojnosťou aj dušu jedného z nich dobrovoľníka Radoslava Števčíka.

Radoslav Števčík - člen Maltézskych rytierov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa odhadov žije v Zakarpatskej Ukrajine okolo 14 a pol tisíc Rómov. Podľa predstaviteľov rómskych spolkov je však toto číslo až trojnásobne vyššie. Zo všetkých národnostných menšín sú Rómovia najmenej integrovaní do spoločnosti. Aj preto je dôležité, že pomoc Maltézskych rytierov zo Slovenska ďalej pokračuje.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame