Výtvarné inšpirácie Márie Štrompachovej

Výtvarné inšpirácie Márie Štrompachovej

Ak sa chcete nechať inšpirovať maľbou na sklo a príbuznými technikami – počas celého januára vám ich ponúka výtvarníčka Mária Štrompachová. Jej výstavu – výber z tvorby nájdete v Galérii F7 na Františkánskom námestí v Bratislave.

Mária Štrompachová sa narodila v Handlovej a žila v Prievidzi. Záujem maľovať a maľovať na sklo prišiel náhodou, až z toho vzišla celoživotná vášeň. Výtvarný odbor ju učili ju manželia Štrompachovci a napokon sa za ich syna vydala. Martinovi Jurčovi povedala aj o tom, čo bolo na začiatku.

Výtvarné inšpirácie Márie Štrompachovej 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozprávame sa o inšpiráciách výtvarníčky Márie Štrompachovej. Absolvovala školu aranžérskeho výtvarníctva a školu UMPRUM v Uherskom Hradišti, odbor dekoratívnej maľby v architektúre. Pracovala v Ústredí umeleckých remesiel v Bratislave, v ateliéri Ľudovíta Štrompacha aj ako návrhárka šiat pre Výrobné družstvo AVA. Vyučovala kresbu a maľbu žiakov viacerých škôl a získala diplom za učiteľstvo výtvarnej výchovy na Bienále grafiky pre deti a mládež v Poľsku. Martin Jurčo sa Márie Štrompachovej pýtal aj na pohľad a perspektívu, ako sa z maľby na sklo prenáša aj do jej života.

Výtvarné inšpirácie Márie Štrompachovej 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Inšpirácie výtvarníčky, ktorá maľuje na sklo môžete vidieť v malej galérii F7 na Františkánskom námestí v Bratislave počas celého januára.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame