Pyramída zdravia

Pyramída zdravia

Pred necelým rokom z iniciatívy Potravinárskej komory Slovenska, vznikol projekt propagácie zdravej výživy - Zdravý tanier. Aktívne na ňom participoval aj gastroeneterológ Doc. Peter Minárik, odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl,  ktorý sa drží  zásady: Vyznajte sa v potravinách a žite zdravšie. Aj preto s ním moja kolegyňa Janka Bleyová počas tohto týždňa, pripravuje  dobré rady. Akože inak, budú o zdravej výžive.

Pyramída zdravia: Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa „Írskej potravinovej pyramídy“, ktorú odborníci na výživu považujú za jednu z najprepracovanejších,  najdôležitejším základom na čom to všetko stojí, je  ovocie a zelenina. A čo potraviny obsahujúce škrob? Gastroeneterológa Doc. Petra Minárika sa pýtala Janka Bleyová.

Pyramída zdravia: Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ospevované, ale aj zatracované potraviny: mlieko a mliečne výrobky. Práve im sa v dnešných dobrých radách bude so známym odborníkom na zdravú výživu Doc. Petrom Minárikom  venovať moja kolegyňa Janka Bleyová.

Pyramída zdravia: Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Praženica, volské oko, omeleta – rôzne upravené vajíčka, ktoré nám chutia na raňajky, na obed, či na večeru. Ale, koľko vajec môžeme zjesť denne a akému mäsu by sme sa v rámci zdravej výživy, mali rozhodne vyhýbať?  Započúvajte sa do rozhovoru Janky Bleyovej s našim vynikajúcim odborníkom na zdravú výživu a a zdravý životný štýl  Doc. Petrom Minárikom.

Pyramída zdravia: Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je piatok a my - s Doc. Petrom Minárikom a Jankou Bleyovou-  vystúpime až na vrchol takzvanej Írskej potravinovej pyramídy, ktorá nás naviguje čo a ako jesť, aby sme sa vyhli civilizačným ochoreniam, ktoré môžu aj zabíjať. Bude to o tukoch, olejoch a semienkach.

Pyramída zdravia: Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak sa človek zamyslí nad radami doc. Petra Minárika – je jasné, že recept na zdravie  sa ukrýva v základoch Írskej potravinovej pyramídy.  A tá pyramída, ako sme počuli - stojí vďaka zelenine a ovociu, ktoré „si doprajeme“ hoci aj namiesto koláčikov a čipsov. Na budúci týždeň budeme kŕmiť vtáctvo.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame