Ako správne kúriť?

Ako správne kúriť?

Aj keď slnečných a teplejších dní pribúda, tento týždeň sa budeme v Dobrej rade venovať správnemu kúreniu. Kúriť v peciach, kachliach, sporákoch, krboch sa bude v domácnostiach ešte niekoľko týždňov a my sa budeme o správnom kúrení rozprávať preto, aby sme nielen ušetrili peniaze, chránili majetok, ale najmä svoje zdravie a životné prostredie. Viete, že podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu sa na tvorbe viac ako 70% všetkých emisií prachových častíc podieľajú práve slovenské domácnosti? Ako správne kúriť? Odpovede hľadáme v Dobrej rade s Tatianou Šuškovou.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Dobrej rade venujeme správnemu kúreniu. A aj keď sa nám zdá, že založenie ohňa nie je žiadna veľká veda, aj to môžeme vykonať správnym alebo nesprávnym spôsobom. Tatiana Šušková dnes so špecialistom na vykurovanie z Slovenskej Agentúry životného prostredia ponúka Martinom Tršom ponúka postup, vďaka ktorému vyriešite súčasne hneď niekoľko problémov. Každý, kto kúri totiž môže zásadne ovplyvniť to, čo vychádza z jeho komína. Nesprávne spaľovanie dreva dokáže „vydymiť“ celú dedinu. To je ale len to, čo vidíme, horšie je, že to potom aj dýchame. Ako znížiť emisie z kúrenia o polovicu?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aby sme mali viac tepla a vykurovaním tvorili menej emisií - do vykurovacieho telesa patrí drevo, ktoré sa suší dva roky a oveľa efektívnejšie je tzv. zakurovanie zhora. To sú dva základné poznatky, ktoré nám doteraz poskytla tohto týždňová Dobrá rada. Dnes sa v nej Tatiana Šušková so špecialistom na kvalitu ovzdušia zo Slovenskej agentúry životného prostredia Martinom Tršom zameria na čistotu vykurovacieho zariadenia a komína.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Správny kúrením v domácnostiach efektívnejšie využívame energiu dreva. Tým nielenže šetríme svoju peňaženku, ale znižujeme aj obsah škodlivín, ktoré z nášho komína vychádzajú do vzduchu. Aj keď kúrenie nie je až taká veľká veda, robíme pri nich dosť chýb a omylov. Tie najčastejšie nesprávne návyky pri kúrení komentuje Tatiana Šušková s odborníkom na kvalitu ovzdušia Martinom Tršom zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To, čo dýchame, je zásadné pre kvalitu nášho zdravia. Dôležitý je aj spôsob kúrenia. Nielen preto, aby sme neprechladli v zle vykúrenej miestnosti, ale aj preto, aby sme nesprávnym kúrením neznečisťovali ovzdušie. Na tento aspekt vykurovania sa dnes v Dobrej rade zamerala Tatiana Šušková s Janou Palúchovou, vedúcou oddelenia Life Slovenskej agentúry životného prostredia.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tipy, ako kúriť efektívnejšie, čistejšie a ušetriť za drevo nájdete na webovej stránke Slovenskej agentúry životného prostredia v sekcii Vykurovanie, ktorá je súčasťou projektu Populair. Jeho cieľom je zlepšiť kvalitu ovzdušia. Na budúci týždeň zmeníme tému, ale pri domácnostiach zľahka ostaneme: povieme si, čo by ste mali vedieť o kúpe a predaji nehnuteľností.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame