Ako sa starať o svoje duševné zdravie?

Ako sa starať o svoje duševné zdravie?

Zajtrajší 10.október je už 32 rokov v znamení Svetového dňa duševného zdravia. Rozprávajme sa o ňom, pretože starostlivosť o psychické zdravie je v súčasnosti možno dôležitejšia, ako bola v minulosti. Kus z neho nám totiž odkrojila pandémia, vojnový konflikt na Ukrajine, sociálne neistoty, ale aj napätá celospoločenská atmosféra. Je jasné, že v dobrých radách, nie je priestor na zázračné liečenie ubolenej „ľudskej duše“. Janka Bleyová s psychiatričkou Doc. Ľubomírou Izákovou sa však rozhodli, ponúknuť vám aspoň niekoľko užitočných informácií a rád, aby sme sa, - ako sa v úvodzovkách hovorí „v tomto hektickom čase nezbláznili“.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„V neľahkých časoch žijeme“. Ľudské zdravie neohrozujú len vírusy a baktérie, ale aj všadeprítomný stres, zhon  a tlak na výkonnosť.  Je jasné, že si treba strážiť nielen telesné, ale i duševné zdravie. Podľa dostupných údajov - až 25 % európskej populácie trpí depresiou, alebo úzkosťou. Samozrejme, Slováci nie sú výnimkou. Aj preto, ale nielen preto si psychiatrička Doc. Ľubomíra Izáková, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, pod drobnohľad psychické zdravie.  Pýta sa  Janka Bleyová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V reprezentatívnom  prieskume „Ako sa máte, Slovensko?“ viac ako 21 % Slovákov  uviedlo, že ich duševný stav sa zhoršil v dôsledku pandémie COVID-19. Viac ako 70 % ľudí zase  pociťuje  zvýšený stres či úzkosť z vypuknutia vojny v susednej Ukrajine. Stres sa v posledných rokoch stal súčasťou nášho bytia. Aj to je dôvod prečo si na stres dnes posvietila Janka Bleyová a psychiatrička doc. Ľubomíra Izáková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekedy aj na tie najkomplikovanejšie otázky a problémy -  existujú jednoduché odpovede a riešenia. Samozrejme, nechcem nič zľahčovať, ale aj psychické zdravie do istej - a nie nezanedbateľnej miery - môžeme korigovať sami. Svojim prístupom k vlastnej duši a poznaním, ako na ňu. Ako jej vyjsť v ústrety. To je témou aj dobrých rád hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva  pre psychiatriu - doc. Ľubomíry Izákovej a mojej kolegyne Janky Bleyovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Duševné zdravie  je podľa viacerých expertov, jednou z najviac zanedbávaných oblastí verejného zdravia. SOS požadujúce  zmeny - začalo hlasnejšie zaznievať až v posledných rokoch, keď štatistické údaje odhalili alarmujúce čísla v počte psychických porúch, závažných psychiatrických ochorení ba i samovrážd....V rozhovore s psychiatričkou doc. Ľubomírou Izákovou - vám aspoň niekoľko užitočných rád a informácií ponúka Janka Bleyová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobré rady vám  tento týždeň s psychiatričkou  doc. Ľubomírou Izákovou -servírovala Janka Bleyová. Je totiž  mimoriadne dôležité rozprávať sa o duševnom zdraví a vedieť, že keby niečo....máte možnosť využiť nielen  pomoc psychiatrov a terapeutov, ale napríklad aj  Linku dôvery Nezábudka, či  telefonické a internetové poradne.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame