Nenaleťme – ako nenaletieť podvodníkom v digitálnom priestore

Nenaleťme – ako nenaletieť podvodníkom v digitálnom priestore

Na Slovensku žije takmer 1 milión občanov starších ako 65 rokov. V rámci finančnej bezpečnosti tvoria jednu z najzraniteľnejších skupín. Aj Národná banka Slovenska poukazuje na to, že finančná gramotnosť Slovákov v kategórii nad 60 rokov sa s pribúdajúcim vekom rapídne zhoršuje. Aj preto sa práve seniori stávajú častejšími obeťami podvodníkov. Ale nielen oni - prieskumy ukazujú, že s finančným má skúsenosti každý štvrtý Slovák alebo jeho blízky. Riešením narastajúceho problému je prevencia a vzdelávanie. Na to upozorňuje aj projekt Nenaleťme, ktorý zvyšuje finančnú bezpečnosť ľudí všetkých vekových kategórií. Tatiane Šuškovej povedala viac Lenka Kalafut Lendacká.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Projekt „NENALEŤME“ má za cieľ informovať verejnosť o problematike finančných podvodov, pomôcť ľudom rozpoznať nekalé praktiky a ponúknuť možnosti, ako sa pred nimi chrániť. Na jednom mieste tak nájdeme relevantné informácie a nechýba ani sekcia o aktuálne prebiehajúcich podvodných praktikách či rady, ako sa zachovať, ak sme sa už obeťou finančného podvodu stali. Na čo si máme dávať v prvom rade pozor? Tatiane Šuškovej povedala viac Lenka Kalafut Lendacká.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň radíme ako mať svoje peniaze v bezpečí. Aj preto, že správy v médiách o podvodoch a podvodníkoch dokazujú, že naša finančná gramotnosť a opatrnosť stále nie je na dostatočnej úrovni. Doba „kovidová“ nás naučila nakupovať a obchodovať aj v on-line svete. Na čo si máme v tomto prostredí dávať predovšetkým pozor? Aj o tom hovorí projekt Nenaleťme. Tatiane Šuškovej povedala viac Lenka Kalafut Lendacká.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počet prípadov, kedy sa najmä seniori stávajú obeťami podvodov, neustále narastá. Hoci oficiálne policajné štatistiky hovoria o stovkách prípadov, reálne ich môže byť oveľa viac. Podľa prieskumov každý štvrtý Slovák, alebo niekto z jeho blízkych, má skúsenosti s nekalými praktikami podvodníkov. Najlepšou obranou proti nim je informovanosť a prevencia. Aj preto sa osvetový projekt Nenaleťme zameriava najmä na informovanie ľudí o nástrahách, ktoré na nich vo svete financií číhajú a radí im, čoho sa vyvarovať, aby ich podvodníci neobrali o peniaze. Tatiane Šuškovej o ňom povedala viac Lenka Kalafut Lendacká.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Dobrej rade rozprávame ako uchrániť naše financie. Dobrých rád a užitočných informácií v tomto smere totiž nie je nikdy dosť. Ako bezpečne narábať s platobnou kartou? Tatiane Šuškovej odpovedá  Lenka Kalafut Lendacká, ktorá prezentuje projekt Nenaleťme.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bolo tento týždeň len niekoľko rád ako bezpečne pracovať s vlastnými financiami. Viac informácií, odpovede na konkrétne otázky, blogy, videá aj videorozhovory s odborníkmi na túto tému nájdete na webovej stránke osvetového projektu Nenalťme.sk.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame