Aby nebol majetok dôvodom medzigeneračných sporov

Aby nebol majetok dôvodom medzigeneračných sporov

Dobrí rodičia celý život pomáhajú deťom aj finančne. Babky a dedkovia neraz šetria pre vnúčatá na darčeky či peniažky na šibačku, či pod stromček, aj keď sami majú často menej než ich zarábajúce dospelé deti. Taká je mentalita staršej generácie.

A neraz sa chcú deťom zavďačiť ešte počas života, prepísaním nehnuteľnosti, v ktorej žijú v dobrej viere, že ich starostlivo dochovajú. Povestné pravidlo o troch grošoch, z ktorých ako dospelé deti vraciame rodičovi za starostlivosť jeden groš, však nie vždy platí.
Tatiane Šuškovej to potvrdil právnik  JUDr. Fratišek Kurnota, ktorý sa s takýmito prípadmi v právnej poradni pre seniorov v Malackách stretáva častejšie ako by chcel.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hnuteľné a nehnuteľné majetky po zosnulých rodičoch alebo príbuzných môžu byť definitívnou bodkou za dobrými rodinnými vzťahmi. Preto odborníci odporúčajú dať si veci „svetské“ do poriadku už počas života a nenechávať si napríklad spisovanie poslednej vôle na poslednú chvíľu.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dedičstvo môže byť darom, ale aj veľkým problémom. Tam, kde sú dedičia už počas života  blízkeho oboznámení s jeho prianím a dedí sa podľa zákona a všetci sa vedia dohodnúť a zákon aj rešpektujú k problémom nedochádza.

Náročnou a stresujúcou dedičskou situáciou sa stáva, ak sa po smrti príbuzného dozvedáme skutočnostiach, o ktorých sme nevedeli, respektíve ak sám nezanechal úradný dokument, ktorým vyjadruje svoju poslednú vôľu.

Ako sa dozvedela Tatiana Šušková od právnika Františka Kurnotu v prípadoch, keď nechceme postupovať podľa zákonného dedičského práva, je vhodné napísať závet, aj keď sa ešte nechystáme zomierať.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Závet, ktorý poznáme tiež pod názvom testament či posledná vôľa, je jednostranným právnym úkonom, ktorým fyzická osoba, teda poručiteľ, nakladá v predpísanej forme so svojím majetkom pre prípad smrti. Prejav vôle musí byť v tomto prípade výslovný, a teda nemôže vzbudzovať pochybnosti o tom, čo chcela daná osoba svojím závetom prejaviť. Zároveň musí byť dodržaná zákonom predpísaná forma. Závet môžeme spísať v prítomnosti notára, ale aj sami.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tatianu Šuškovú v kancelárii právnika Františka Kurnotu zaujímalo, ak sa napíše závet, či už vlastnou rukou alebo v prítomnosti notára, čo všetko musí obsahovať.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Správanie najbližších nás teda môže prekvapiť nielen po smrti, ale už aj počas života. Všetky plánované kroky, týkajúce sa existenčných otázok by sme mali prekonzultovať s odborníkmi v právnických či notárskych kanceláriách alebo na odboroch sociálnych vecí obecných či mestských úradov.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame