Nordic walking a jeho benefity pre zdravie

Nordic walking a jeho benefity pre zdravie

Rozhodnutia začať sa intenzívnejšie hýbať prichádzajú na začiatku roka a na začiatku jari. Počas pekných dní sa ich však darí plniť lepšie, pretože škála, z ktorej si môžeme vyberať je oveľa pestrejšia a nie je obmedzená len na vnútorné priestory. Tento týždeň vám ponúkneme v Dobrej rade informácie o pohybovej aktivite, ktorá je vhodná pre všetky vekové kategórie a má významné benefity pre naše zdravie. Reč bude o nordicwalkingu. Tatiana Šušková najskôr oslovila už dve dámy s palicami.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nordicwalking je severská chôdza ozdravno-rehabilitačná aktivita, ktorú môže robiť ktokoľvek bez rozdielu veku, pohlavia a kondície, môžeme ju robiť celoročne bez ohľadu na to, či je zima či je leto, kdekoľvek po rovine ci po kopcoch. Aká má byť náročnosť terénu a dĺžka tréningu? Tatiane Šuškovej odpovedá Katarína Árendáš - certifikovaná inštruktorka a trénerka prvého stupňa.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priťahuje mladých športovcov, ľudí v stredných rokoch, aj seniorov. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že nejde o nič iné ako o chôdzu s paličkami, získať pri severskej chôdzi tie správne pohybové návyky nie je úplne jednoduché. Presvedčila sa o tom aj Tatiana Šušková na tréningu a prezidentkou Slovenskej asociácie nordicwalkingu Luciou Okoličányovou.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To, že je chôdza pre telo aj myseľ prospešná, pričom ide o nášmu telu najprirodzenejší pohyb, je všeobecne známe. Menej sa už vie, že pri severskej chôdzi, teda ráznej chôdzi s paličkami tzv. nordicwalkingu telo spáli až o 45 percent kalórií viac. O benefitoch tejto pohybovej aktivity na redukciu hmotnosti sa Tatiana Šušková v Dobrej rade dnes zhovára s certifikovanou inštruktorkou nordicwalkingu Katarínou Arendáš.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nordic walking, inak povedané severská chôdza, je mladý druh športu. Vznikol vo Fínsku v osemdesiatych rokoch minulého storočia ako letná tréningová metóda pre bežcov na lyžiach, ale rýchlo si získal priazeň aj bežnej športujúcej verejnosti.

Rýchla chôdza s palicami redukuje nebezpečné nárazy, ktoré poškodzujú kĺby ako je tomu napríklad pri behaní. Vďaka tomu je vhodný pre ľudí v každom veku. Príjemný pohľad na krajinu, ktorý sa dá v prijateľnom tempe nordic walkingu vychutnať, je len a len pridanou hodnotou.

Ak však chceme získať naozaj pri tejto aktivite správne pohybové návyky, ktoré nám prinesú želateľné zdravotné a psychické benefity, mali by sme to začať robiť najskôr pod dohľadom odborníka. Tatiane Šuškovej v Dobrej rade povedala viac certifikovaná inštruktorka nordicwalkingu Katarína Arendáš.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame