Ako čítať údaje na etiketách výrobkov?

Ako čítať údaje na etiketách výrobkov?

Celkom iste si aj vy živo spomínate na reklamný slogan: „Poradíme, poslúžime.“ Fungoval desaťročia, ale vždy sme sa všetci viac než na rady obchodníkov, spoliehali na vlastné vedomosti a skúsenosti. Lenže sú dostatočné? Vieme napríklad pri kúpe výrobku, aké má zloženie, či je pre naše zdravie prínosom, alebo len chvíľkovou lahôdkou neraz s neistým koncom? To, čo vieme je, že každý výrobok musí byť správne označený. Ak by sme teda pozorne čítali údaje na etikete, dozvedeli by sme sa, čo obsahuje a získané údaje by sme mohli aj vyhodnotiť. Lenže, ruku na srdce. Robíme to? Na to si odpoveď musí nájsť každý jeden z nás. Hana Michalčíková sa aj vo vašom mene pýtala odborníčky doktorky Lenky Bartošovej z Výskumného ústavu potravinárskeho, kedy sa vlastne s označovaním údajov na etiketách začalo?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak si kupujeme nejaký výrobok, tak je celkom prirodzené, že je pre nás zaujímavá cena a tiež dátum, dokedy výrobok musíme spotrebovať. Až potom možno otočíme obal a na jeho etikete čítame ďalšie informácie týkajúce sa zloženia výrobku, nazrieme do tabuľky výživových hodnôt  a všímame si aj pôvod produktu. Čím je dlhší zoznam látok na etikete, tým sú naše pochybnosti väčšie. Je to správne? A čo by sme si mali všímať ako prvé, to sú všetko zaujímavé otázky na ktoré by sme mali poznať odpovede. Hana Michalčíková sa aj vo vašom mene pýtala odborníčky, doktorky Lenky Bartošovej z Výskumného ústavu potravinárskeho, či je napríklad označovanie potravín na Slovensku dostatočné, alebo by sa dlhý stĺpček mohol ešte rozšíriť?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý z nás, keď drží v rukách potravinový výrobok je v strehu: Do akého času ho musím spotrebovať? K dispozícii máme obyčajne dva dátumy: dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Vieme, kedy sa dátumy musia uvádzať a aký je medzi nimi rozdiel?

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niet pochýb o tom, že najlepší chlieb je čerstvý. Vieme si to aj živo predstaviť. Na povrchu trochu popráskaný, s chrumkavou kôrkou a vo vnútri dýchajúci ľahkým cestom, ktoré sa pýta do ruky. Čím viac dier, tým viac chutí, lebo vieme, že je dobre prepracovaný. Niektorí uprednostňujú chlieb nebalený, iní, naopak, dávajú prednosť chlebu v hygienickom obale. Aj v pekárenských výrobkoch platia isté pravidlá, prečo však na balenom chlebe máme toľko údajov? Hana Michalčíková sa pýtala doktorky Lenky Bartošovej z Výskumného ústavu potravinárskeho.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potravinové alergie sú veľmi často príčinou ťažkostí pri konzumácii potravín. Postihujú každoročne milióny ľudí a ich rodiny. Dnes už vieme, že sa vyskytujú vtedy, keď imunitný systém tela reaguje od miernych až po závažné symptómy. Mlieko a vajíčka sú najčastejšími alergénmi pre malé deti, orechy a morské plody predstavujú alergie, ktoré sa vyvíjajú po celý život. Zistilo sa, že viac než 160 potravín spôsobuje u citlivých ľudí potravinové alergie. Aj preto je dôležité, aby na etikete výrobku boli riadne vyznačené. Hane Michalčíkovej o nich viac povedala Lenka Bartošová z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetci odborníci, ktorí pracujú v potravinárskom priemysle vedia, že povinné označovanie produktov pre kľúčové potravinové alergény patrí medzi zásadné otázky bezpečnosti potravín.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame