Ako predísť susedským sporom?

Ako predísť susedským sporom?

Pri susedských sporoch sa ľudia najčastejšie sťažujú na obťažovanie zo strany susedov hlukom, zápachom, odpadom alebo napríklad tienením. Právny základ úpravy susedských sporov možno nájsť v Občianskom zákonníku, podľa ktorého  má každý právo na to, aby svoj majetok nerušene užíval.

Ako riešiť situáciu, keď pred vjazdom na váš pozemok parkuje váš sused, sa Marcela Jedináková opýtala advokáta Lea Teodora Vojčíka.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hluk vie byť jedna z najotravnejších vecí, ktoré dokážu pokaziť susedské vzťahy a znepríjemniť užívanie pozemku alebo bytu. Ťažko však rozkážete malému dieťaťu, aby v noci neplakalo. Čas kosenia, či púšťania hlasnej hudby, však ovplyvniť vieme.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešnou témou je obťažovanie prachom, popolčekom a dymom. V prípade vzniku susedského sporu prichádza najprv do úvahy pokus o neformálne riešenie, a to oslovením suseda a pokusom o zmier. Niekedy sa však vzájomne nerešpektujeme a vtedy máme ďalšie možnosti, povedal Marcele Jedinákovej advokát Leo Teodor Vojčík.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Myslíte si, že ste šťastný človek, keď na vašu záhradu padajú plody zo susedových stromov? Ako vo všetkom, aj tu záleží na vašich susedských vzťahoch. Do akej miery je to problém?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zosuvy pôdy, porušená statika či dokonca zrútenie plotu a následné poškodenie susedovej stavby - to všetko sú situácie, ktoré k dobrým susedským vzťahom neprispievajú. A ako povedal Marcele Jedinákovej advokát Leo Teodor Vojčík, stávajú sa veľmi často.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výsledkom môže byť aj prehodnotenie celého projektu domu alebo inej stavby suseda, ktorý škodu spôsobil, a tiež, či je postavená v súlade s projektovou dokumentáciou.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame