Ako si svojpomocne vybudovať zelenú strechu?

Ako si svojpomocne vybudovať zelenú strechu?

Tento týždeň sa budeme v Dobrej rade inšpirovať, ako si svojpomocne doma spraviť zelenú strechu. Dnes sa o ich výhodách Tatiana Šušková rozpráva s prezidentom Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru Branislavom Siklienkom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ochladzujú mestá, zadržiavajú vodu, výrazne zmierňujú dôsledky klímy, ale šetria aj vašu peňaženku, chránia budovy, na ktorých sú umiestnené a prispievajú k estetizácii prostredia, v ktorom žijete. To sú len niektoré z výhod zelených striech, ktoré sa tento týždeň stali témou Dobrej rady. Tie ďalšie vám poskytne Tatiana Šušková v rozhovore s prezidentom Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru Branislavom Siklienkom.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zelená strecha je živou plochou, ktorá sa stáva útočiskom pre hmyz vrátane včiel, zvyšuje biodiverzitu, efektívne zadržiava prívalovú dažďovú vodu, zachytáva prach a CO2, avšak v prvom rade pomáha znižovať teplotu v rozhorúčených mestách. Ochladí alebo zohreje aj váš dom alebo stavby vo dvore a skvalitní prostredie, v ktorom žijete. Tento týždeň si v Dobrej rade radíme ako si doma svojpomocne spraviť zelenú strechu. Doteraz sme hodnotili stav budov, ktoré sú vhodné na realizáciu zelenej strechy a Tatiana Šušková pokračuje v radení ako na to, s prezidentom Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru Branislavom Siklienkom.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď je realizácia zelenej strechy určitou investíciou, jej výška nie je závratne vysoká a na druhej strane jej realizáciou aj dlhodobo ušetríme. Aj o financiách bola reč v Dobrej rade, v ktorej vám tento týždeň radíme ako si svojpomocne založiť zelenú záhradu. Tatiana Šušková oslovila prezidenta Asociácie pre zelené budovy a zelenú infraštruktúru Branislava Siklienku.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Realizácia zelených striech ešte zatiaľ nie je na Slovensku rozšírená tak ako v okolitých štátoch. Projektantom chýbajú osobné skúsenosti s navrhovaním takýchto konštrukcií, investori sa obávajú zvýšených nákladov a bežní ľudia o výhodách zelených striech toho veľa nevedia.

Investície do zelených striech sa však každému vracajú v podobe v podobe ušetrenej energie, dlhšej životnosti strechy, menej náročnej údržby a zlepšovania kvality životného prostredia.

V rámci rozširovania poznatkov o benefitoch zelených striech dnes Tatiane Šuškovej prezident Asociácie pre zelené  strechy a zelenú infraštruktúru Branislav Siklienka odpovedal na najčastejšie kladené otázky. Napríklad v ktorom ročnom období je najvhodnejšie zelenú strechu realizovať.

212406210640;Suskova;Dobra rada;Zelene strechy 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru, ktorá sa v oblasti zelených striech usiluje aj o osvetu, pripravila manuál s radami, ako sa inštaluje najbežnejšia extenzívna zelená strecha, ktorá sa robí na veľkej väčšine rodinných či bytových domov a tiež záhradných domčekoch alebo prístreškoch. Detailný postup teda nájdete priamo tam.
Na budúci týždeň budeme kupovať nehnuteľnosť.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame