Aké rastliny a ich semená je zakázané dovážať na územie SR?

Aké rastliny a ich semená je zakázané dovážať na územie SR?

Suveníry, ktoré si prinášame z letných dovoleniek majú rôznu podobu. Patria k nim aj rastliny a rastlinné výrobky lebo aj doma si chceme v záhrade vysadiť exotickú zeleň alebo pokúsiť sa vypestovať exotické plody. Dovážať takéto suroviny sa však nevyplatí. Okrem mastnej pokuty riskujeme aj to, že domov privezieme rastlinných škodcov, ktorí môžu výrazne narušiť biodiverzitu celej krajiny.

V Dobrej rade budeme teda radiť a vysvetľovať, tak ako to robí práve prebiehajúca osvetová kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a Európskej komisie Plant health for life, voľne preložené - rastliny pre život.

Tatiane Šuškovej o nej viac povedala Katarína Fašiangová – riaditeľka odboru bezpečnosti potravín Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v dobrej rade venujeme téme zelených suvenírov. Hoci sa nám zdá jednoduché priniesť si domov z dovolenky semená a plody exotických rastlín alebo samotné časti rastlín na ich prípadné rozmnoženie no často porušujeme v tomto smere zákon. Prečo? Riskujeme totiž, že spolu s časťami rastlín si prinesieme domov aj škodcov, ktorí môžu výrazne narušiť nielen biodiverzitu vašej záhradky, ale celej krajiny. O tom, že toto tvrdenie nie je prehnané nám povie viac Tatiana Šušková.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pre dovoz rastlín z tretích krajín na územie Európskej únie platia prísne pravidlá, pretože rastlinní škodcovia a choroby, ktoré si s nimi môžeme priniesť predstavujú vážnu hrozbu pre poľnohospodárstvo, lesníctvo a miestnu flóru. Výnimku majú iba banány, kokosy, ananásy, duriany a datle. Všetky ostatné rastliny, rastlinné produkty, korene, osivá, zelenina či ovocie potrebujú pri dovoze z tretích krajín rastlinolekárske osvedčenie. Pozor si ale treba dávať aj pri nákupe a prevoze rôznych výrobkov z dreva či trstiny, ktoré tiež môžu byť napadnuté škodcami.

Existujú dva zoznamy zakázaných rastlín. Dočasný a trvalý. Riaditeľ odboru rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ing. Juraj Pénzeš z nich na tlačovej konferencii, predstavil 5 príkladov rastlinných druhov, ktoré je zakázané do Európskej únie dovážať.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doteraz sme sa rozprávali o tom čo je zakázané, ale legislatíva stanovuje aj podmienky v prípadoch, keď chceme predsa len niečo zelené z tretích krajín priviesť. O pravidlách dovozu hovorí riaditeľ odboru rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ing. Juraj Pénzeš.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes Tatiana Šušková uzatvára tému vyjadrením riaditeľa odboru rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ing. Juraja Pénzeša.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa odhadov Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo sa až 40% celkovej úrody určenej na výrobu potravín nevyužije z dôvodu strát spôsobených škodcami a chorobami, ktoré napádajú rastliny. Dôležitosť ochrany zdravia rastlín práve preto pripomína práve prebiehajúca osvetová kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a Európskej komisie PlantHealth4Life, ktorá zahŕňa 21 členských štátov, vrátane Slovenska.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame