Ako sa pripraviť na turistiku do hôr?

Ako sa pripraviť na turistiku do hôr?

Zárukou vydarenej turistiky je nie len pekné počasie, ale aj dobre zmapovaná turistická cesta, správne zvolené oblečenie či obuv. Ako by sme sa mali pripraviť na turistiku, či dlhšie prechádzky počas prázdninových dní, sa Marcela Jedináková opýtala úspešného triatlonistu, bežca a turistu Rasťa Magnu z Intersportu.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po turistickej obuvi je druhou najdôležitejšou súčasťou prípravy na turistický výlet správne zvolené oblečenie. Vzhľadom na výkyvy počasia, najmä vo vyšších nadmorských výškach, je vhodné oblečenie vrstviť.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na turistiku, či dlhšiu prechádzku, je vhodné chodiť pravidelne, tento prázdninový čas nám však ponúka možnosti užiť si prírodu akosi uvoľnenejšie a možno aj v spoločnosti príbuzných, s ktorými sa stretávame zriedkavejšie. Okrem správne zvolenej obuvi a oblečenia by sme si mali do prírody zobrať aj ďalšie potrebné veci, o ktorých sa Marcela Jedináková rozprávala s triatlonistom, bežcom a turistom, Rasťom Magnom.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nič nie je horšie ako keď sa nám počas horskej turistiky, či dlhšej prechádzky, urobí na nohe otlak. Myslím, že takúto skúsenosť má takmer každý. Na vine nie je dlhá prechádzka, problém môže byť v nesprávnej veľkosti vašej topánky. Ako si správne vybrať veľkosť turistickej topánky?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rodičia, najmä s malými deťmi, sa počas túr, či prechádzok, často prispôsobujú tempu svojich ratolestí. Preto je úplne bežné, keď si dospelí chôdzu zamenia za beh. Na čo myslieť, keď je vychádzka spojená s behom?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa štatistík Horskej záchrannej služby sa najčastejšie stávajú úrazy dolných končatín, ako je vyvrtnutie členka a kolien, spôsobené nesprávne zvolenou obuvou, nepozornosťou a zlým kondičným stavom. Preto by sme príprave na turistiku, ešte skôr, ako vyrazíme do hôr, mali venovať dostatočnú pozornosť.

Na budúci týždeň zmeníme tému, ale ostamene v prírode: viete, čo je permakultúrna záhradka? Ako a prečo by sme si ju mali vybudovať, povieme od pondelka do piatka v tomto čase.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame