Od darčekov k úplatkom - čo už je korupcia?

Od darčekov k úplatkom - čo už je korupcia?

Slová korupcia a úplatok sa v posledných rokoch, stali súčasťou bežných rozhovorov doma i v práci. „Našinec“ potom občas nadobúda dojem, že bez úplatku sa nepohne, že nič nevybaví, nič nedosiahne. Vraj, nie nadarmo u nás existuje príslovie, že ani kura nehrabe zadarmo. Nie každý si však vie predstaviť, čo to vlastne tá korupcia je a čo všetko možno považovať za úplatok? Janka Bleyová o odpovede, aj tieto otázky, požiadala odborníčku na trestné právo JUDr. Jitku Johanu Hasíkovú.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa od odborníčky na trestné právo advokátky Jitky Johany Hasíkovej dozvedeli, čo znamená korupcia a aké môže mať podoby. Dnes Janku Bleyovú z laického pohľadu, zaujíma odpoveď na také zdanlivo totožné pojmy súvisiace s paragrafmi. O čo ide? Počúvajte dozviete sa.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa marcového prieskumu z tohto roku, takmer 59 % opýtaných si myslí, že problém korupcie na Slovensku je naozaj závažný. „Našinci“ však nie vždy správne rozumejú pojmom súvisiacim s touto trestnou činnosťou. Aj preto vám tento týždeň Janka Bleyová s advokátkou, odborníčkou na trestné právo JUDr. Jitkou Johanou Hasíkovou ponúka odpovede na časté otázky súvisiace práve s korupciou tu je jedna z nich.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skalní športoví fanúšikovia, by za výhru toho svojho futbalového, hokejového, basketbalového, či iného tímu, dali takpovediac „prvé a posledné“. Svojich povzbudzujú až do úplného  zachrípnutia. Pri prehre zase hľadajú dôvody a nie raz sa, ako príčina prehry,  spomína úplatok s poriadne  vysokou sumou. Korupcia v športe, taká je dnešná téma rozhovoru Janky Bleyovej s advokátkou, odborníčkou na trestné právo JUDr. Jitkou Johanou Hasíkovou.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tému dobrých rád o korupcii, dnes začíname optimistickou informáciou z januára tohto roku. V najcitovanejšom rebríčku vnímania korupcie, zostavovanom každoročne centrálou Transparency International v Berlíne, sa Slovensko tretí rok po sebe dokázalo zlepšiť a zo 180 krajín skončilo na 47. mieste. Janka Bleyová sa v rozhovore s JUDr. Jitkou Johanou Hasíkovou, dotkla aj pojmu všimné. Často totiž nielen tí, čo dávajú, ale aj tí, čo berú sú presvedčení, že vlastne o nič nejde, keďže ide o malú finančnú hodnotu tvrdia, „že je to len akési všimné.“ A čo na to naša špičková odborníčka na trestné právo?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame