Ak si myslíte, že čistá domácnosť je tá, z ktorej pravidelne vynesiete v igelitových vreciach odpadky a dôsledne ich roztriedite - mýlite sa. Separovanie samozrejme mnohému napomohlo, ale koľko tých vriec vložíme do kontajnerov určených na odpad - to je iná kapitola. Na Slovensku až 40 % ľudí uvádza, že vyhadzuje zeleninu aj ovocie, rovnako ako zvyšky vareného jedla, mlieko, mliečne výrobky a pravidelne aj chlieb a pečivo. Ľudia v bohatých krajinách vyhodia 95 až 115 kg jedla na osobu za rok .Do pravidelných prieskumov sa zapája aj Výskumný ústav potravinársky. Hana Michalčíková oslovila riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho Martina Polovku.
Ako neprodukovať nadbytočný odpad?
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Možnosti, ako sme počuli, sú všade okolo nás. Treba ich využiť. Ak chce Slovensko dosiahnuť európske recyklačné ciele, musí bojovať proti biologickému odpadu a ten tvorí 40-50 % komunálneho odpadu. Začať môžeme už tým, že budeme kupovať potraviny racionálne, v množstve, v ktorom ich spotrebujeme a čo nespotrebujeme, darujeme.