Vedecký pohľad na cereálne potraviny

Vedecký pohľad na cereálne potraviny

Cereálie, čiže obilniny, poznali ľudia neuveriteľne dávno: pred 14 až 15 000 rokmi pred naším letopočtom. Niečo sa v našich chutiach zmenilo, ale podstata ostáva - najdôležitejšie obilniny, ktoré kŕmia obyvateľov planéty dodnes, sú pšenica, kukurica a ryža. Majú zabezpečiť až 60 % odporúčaného energetického príjmu denne. V našich podmienkach je to predovšetkým pšenica a raž, ktoré sa označujú za chlebopekárske potraviny. Čísla však  hovoria jasnou rečou: spotreba obilnín klesla na za posledné roky o 20 až 30 kg na osobu za rok. Napriek tomu, Tatiana Bojňanská zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, priznala Hane Michalčíkovej, že cereálie ostávajú najdôležitejším rastlinným zdrojom potravín.

Vedecký pohľad na cereálne potraviny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cereálne výrobky predstavujú zdravšiu verziu pekárenských výrobkov, hoci ešte stále sú rizikom pre celiatikov a ľudí s potravinovou intoleranciu. Aj na tom však dnes už vedci pracujú  a skúšajú obohatiť chlieb o vlákninu, o ktorú moderným spôsobom mletia zŕn prišiel, pridávajú tiež látky s antioxidačnými vlastnosťami, ako srvátku, pohánkovú, ľanovú a šošovicovú múku.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame