Zreštaurovaný historický stĺp hanby v Senci

Zreštaurovaný historický stĺp hanby v Senci

Pranier bol miestom najčastejšie v podobe stĺpa alebo zariadenia v tvare klietky, na ktorom bol odsúdený na istý čas vystavený verejnej potupe.

Tento druh trestu sa začal v Európe používať na začiatku 13. storočia a jeho úlohou bolo oboznámiť ľudí s previnením jedného z nich a odsúdeného zasa verejnou potupou pozbaviť cti. Aj preto bol najčastejšie umiestňovaný na frekventovaných verejných priestranstvách.

Dnes už zreštaurovaná národná kultúrna pamiatka Stĺp hanby v Senci nie je síce úplne najvýraznejšou vizuálnou dominantou zrevitalizovaného Mierového námestia, určite je však symbolickou dominantou a zaujímavým estetickým prvkom námestia, rovnako ako pripomienkou, že aj takíto svedkovia doby sú súčasťou našej histórie. O tejto seneckej dominante povedal viac Tatiane Šuškovej riaditeľ seneckého múzea Gábor Strešňák.

Zreštaurovaný historický stĺp hanby v Senci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Reštaurovanie významnej Národnej kultúrnej pamiatky - Stĺpu hanby Pranier v srdci mesta, v parku na Mierovom námestí realizovalo mesto Senec pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu. Práce na reštaurovaní prebehli s dôrazom na technologickú správnosť v súlade s reštaurátorským projektom a dosiahli vysokú odbornú úroveň. Výsledkom tohto náročného procesu je znovuzískaná Národná kultúrna pamiatka v celej svojej kráse.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame