Prečo je práca pre ľudí s mentálnym znevýhodnením dôležitá?

Prečo je práca pre ľudí s mentálnym znevýhodnením dôležitá?

Viete si predstaviť život bez práce? Napriek tomu, že si na ňu niekedy ponadávame, je pre nás aj priestorom sebarealizácie. Možnosť sebarealizovať sa v práci však nemáme všetci rovnakú.

Skupina ľudí s mentálnym postihnutím sa na trhu práce uplatňuje ťažko. Sú odkázaní na poberanie sociálnych dávok a v najhoršom prípade ostávajú doma. Ako dokáže práca zmeniť život dospelých ľudí s mentálnym postihnutím dokazujú príbehy zamestnancov chránenej dielne Vstúpte v Malackách, ktoré navštívila Tatiana Šušková v sprievode riaditeľky zariadenia sociálnych služieb s rovnakým názvom, ktoré dielňu prevádzkuje Kataríny Martincovej.

Prečo je práca pre ľudí s mentálnym znevýhodnením dôležitá? 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zariadenie sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym postihnutím v Malackách už sedemnásť rokov poskytuje svoje sociálne služby. Ich cieľom je, aby sa táto skupina ľudí začleňovala do spoločnosti a aby klienti zariadenia mali pocit, že niekam patria, niekam každý pracovný deň idú, majú povinnosti, sú začlenení do bežného sveta a života. 

Od roku 2012 prevádzkuje Vstúpte aj chránenú dielňu, v ktorej našli prácu zručnejší klienti Vstúpte, žijúci v zariadení podporovaného bývania. Výrobky vyrábajú a predávajú ich v chránenej dielni v obchodíku, ktorého názov vyjadruje podstatu a hovorí za všetko. Vecičky s dušou. Tatiane šuškovej sa už predstavili ich autori.

Prečo je práca pre ľudí s mentálnym znevýhodnením dôležitá? 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Organizácia Vstúpte chystá aj tento rok 9. februára reprezentačný ples a práve tam budú dobrovoľníci, ktorí jej pomáhajú obdarení vecičkami s dušou.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame