Tréningová kaviareň pre ľudí s duševným ochorením

Tréningová kaviareň pre ľudí s duševným ochorením

Má dvadsaťdeväť rokov, na novom pracovnom mieste v novootvorenej kaviarni Lepší príbeh v jednom bratislavskom nákupnom centre pracuje po dlhšej pracovnej prestávke spôsobnej psychickým ochorením len niekoľko týždňov. Vlastne odkedy je kaviareň otvorená. Nové zamestnanie vysoko oceňuje, pretože ľudia, ktorí ju založili sa svojim zamestnancom venujú nielen po pracovnej, ale aj terapeutickej stránke. Osadenstvo príjemnej tréningovej kaviarne totiž tvoria aj ľudia so psychickými ochoreniami a ich práca je významným spôsobom integrácie a návratu do bežného života. „Zlepšujem sa a nepripadá mi to také náročné, ako som si na začiatku predstavoval“.

A aj keď mladý muž Tatiane Šuškovej z pochopiteľných dôvodov odmietol rozhovor priamo na mikrofón, dobrú kávičku jej pripravil s radosťou:

Tréningová kaviareň pre ľudí s duševným ochorením I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lepší príbeh je prvá tréningová kaviareň v Bratislave, ktorá zamestnáva ľudí s duševným ochorením, ktorí si kvôli svojmu ochoreniu (alebo kvôli ním spôsobeným obdobiam práceneschopnosti) nevedia nájsť prácu na bežnom pracovnom trhu. Plánom je vysielať po tréningu zamestnancov na trh práce s pracovnou skúsenosťou a referenciou. Pre ľudí s duševným ochorením však nejde len o prácu a príjem. O ďalších benefitoch sa Tatiana Šušková rozprávala s autorom myšlienky Martinom Zamborom.

Tréningová kaviareň pre ľudí s duševným ochorením II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najjednoduchším viditeľným úžitkom tréningovej kaviarne je fakt, že „nezamestnateľní“ ľudia sa vracajú na trh práce. Z pohľadu spoločnosti prestávajú byť len „príjemcami“ rôznych foriem podpory a dôchodkov a stávajú sa „prispievateľmi“ do spoločnej kasy.

A najzaujímavejším faktom je skutočnosť, že keď ju navštívite nebudete vedieť, kto vás práve obsluhuje. A o to ide. Človek s duševným ochorením je predsa človek ako každý iný.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame