Nevidiaca sochárka si dáva záležať na detailoch

Nevidiaca sochárka si dáva záležať na detailoch

Výtvarné umenie asi nie je to prvé, čo nám napadne v súvislosti s nevidiacimi. Je jasné, že asi nebudú napríklad maľovať alebo kresliť, ale sú aj oblasti, v ktorých sa môžu suverénne pohybovať. Hlinené či bronzové sochy Marianny Machalovej Jánošíkovej sa objavujú v galériách, na výstavách, ale aj v záhradách, na terasách či v kanceláriách. Pri pohľade na detailne vypracované diela sa mnohým ťažko verí, že autorka ich vymodelovala bez akejkoľvek zrakovej kontroly. Ako sa dozvedel Michal Herceg, pri tvorbe Marianne veľmi pomáhajú aj vizuálne predstavy, ktoré si zachovala z čias, keď ešte videla.

Nevidiaca sochárka si dáva záležať na detailoch I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nevidiaca sochárka Marianna Machalová Jánošíková pochádza zo Slovenska, ale žije a tvorí na Morave, vo Valašskom Meziříčí. Jej sochy nedávno mohli vidieť aj návštevníci mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom. Pokračuje Michal Herceg.

Nevidiaca sochárka si dáva záležať na detailoch II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mariannine sochy nájdete naozaj na rôznych miestach. Jedna je v kaplnke detského hospicu, ďalšia je dokonca zasadená do jazera s leknom. Vystavovala v Londýne aj v známych pražských galériách. Do jej sôch nevidno, tak len prezradím, že každej dáva dovnútra dve srdcia. Prečo to robí? To vám určite povie rada sama pri osobnom stretnutí. Michal Herceg odkazuje, že stretnutie s touto energickou a usmievavou sochárkou je vždy zážitkom.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame